Maler lagmaskinen ner Italien?

Ikväll är det dags för nästa semi.
Gårdagen slutade med straffar vilket jag anser vara väldigt orättvist. Det blir så pass mycket tillfälligheter och tur som spelar in och det blir alltid en spelare som blir syndabock, så oerhört synd om den ensamma stackaren.

Igår blev det Bruno Alves som fick skulden, fast man får nog ge den till som skickade fram honom vid fel tillfälle. Det var inte hans tur men han var laddad och inställd på att skjuta när Nani springer ikapp honom och meddelar att han måste vända.
Snacka om att momentum försvinner för Alves.
Lite konstigt också att göra tre offensiva byten och ändå inte byta in Torres när det var så tydligt att djupledslöpningarna saknades.

Kvällens match mellan Tyskland och Italien ska vaska fram Spaniens motståndare till finalen på söndag. Min känsla har hela mästerskapet varit att Tyskland ska vinna EM, men Italien har spelat bra och kommer att bli en farlig utmanare.

På gamla meriter tycker jag Italien spelar tråkigt men de har visat den här turneringen att de spelar en bra passningsfotboll och spelar faktiskt en rolig fotboll som är trevlig att titta på.

Lagmaskinen Tyskland har malt ner sina motståndare fram till nu. De har ingen jättestjärna som lyser själv även om många i laget är storstjärnor i sig. I landslaget är det laget Tyskland som vinner och det har märkts mycket på laguttagningarna där Löw bytt friskt även på såna man trott varit nyckelspelare.

Återstår att se om det blir Gomez eller Klose som startar. Min gissning är Gomez. Jag tror även Podolski och Müller är tillbaka från start trots att Reus och Schürrle gjorde bra insatser mot Grekland.

Båda lagen har varit bra offensivt så det kan bli flera mål i kvällens match. Om lagen vågar spela ut och det inte blir mest bolltrillande inom egna för att ta det säkra före det osäkra.
Första målet kommer sätta en oerhörd press på motståndarna och kan bli avgörande om inte en kvittering kommer inom några minuter.

Mitt tips blir ändå Tyskland. Blir det förlängning så kan Italien ta det då har mer rutin men en straffläggning förlorar inte Tyskland.

Spanien visar osäkerhet

Spaniens förbundskapten, Del Bosque, är långt ifrån säker inför kvällens semifinal mot Portugal, en form av halvderby får man säga.

Hans osäkerhet visar sig när man ser att varken Torres eller Fabregas får starta matchen. I stället är det Sevillas anfallare Negredo som får göra sin första match från start i EM.

Kvällens match kan bli ytterst sevärd om lagen lyckas kontrollera sina nerver.
Portugal har alltid väldigt många talangfulla och duktiga spelare men lyckas aldrig få det att fungera fullt ut en hel turnering och har aldrig tagit ett mästerskapsguld.
Det kan sätta spöken i skallen på spelarna ikväll.

Spanien å sin sida är regerande både Europa -och Världsmästare men har inte fått spelet att stämma på samma sätt som i de turneringarna och kan därför inte alls vara säkra på att ta sig till final.

Ronaldo vill väldigt gärna ta ett guld och får han spelet att stämma kan det helt klart luta över åt Portugals håll. Spanien har fortfarande att bevisa att de vill vinna. Givetvis vill de vinna men har de hungern kvar? Kan de motivera sig till hundra procent?

Det är det som kommer fälla avgörandet i kvällens match.
Får Portugal ett tidigt mål tror jag de kan vinna, annars tror jag deras nerver gör att de får svårt. Spanien får min röst till final på rutin och att de vet vad som krävs och gäller.

Det finns alla förutsättningar för en riktigt bra match mellan två spelskickliga lag som gärna spelare kortpassningsspel a la Barcelona.
Risken för dem hittills i turneringen har blivit att de fastnat utanför motståndarnas straffområde och där mest passat runt bollen utan att riktigt komma igenom motståndarförsvaret.

Det lag som hittar nyckeln för att komma igenom motståndarnas försvar kommer också att vinna matchen och ta ena platsen i finalen.

Kontringsfotboll men risk för låsning

Ikväll blir det kontringsfotboll i kvarstfinalen, i alla fall om man ska bedöma hur lagen spelat hittills. Både England och Italien spelar med snabba omställningar som främsta vapen.
Walcott kom in för England mot Sverige och avgjorde den matchen.
Rooney är tillbaka och började med att avgöra direkt mot Ukraina med den matchens enda mål.

Italien har haft ett ganska stabilt spel där Cassano spelat väldigt bra, extremt bra om man ser till hur hans senaste månader varit med den allvarliga sjukdomen och den sensationella comebacken i landslaget.

Risken är att de här två storlagen inte riktigt vågar spela ut av risken att få en snabb omställning mot sig och matchen kan därför blir lite långsamt med risk för att halvt låsa sig på mittplan.

Men om det blir lite öppnare så kan det bli en riktigt bra match som publiken uppskattar.
Mitt tips är England. Men matchen kan mycket väl gå till förlängning och straffar och då går mitt tips över och blir Italien för England har aldrig flyt i straffläggningar.

Innan kvartsfinalen ska jag se se fotboll av annan kvalitet.
Superettan där suveräna serieledarna Öster gästar Söderstadion och ett Hammarby som har fått ordentliga problem efter kanonstarten av säsongen.

Återstår att se om Freddy Söderberg kan få målskyttet att stämma på Söderstadion denna gång. Eller om Schuler, Ayranci eller Lallet kommer igång igen.

Spanien med falsk 9:a

I kvällens kvartsfinal testar Spanien samma system som i första matchen. Att inte starta med en renodlad forward utan i stället får Fabregas spela falsk 9a.

Det kommer leda till mindre djupledslöpningar och jag tror det kommer göra att Spanien får svårt att komma igenom Frankrikes försvar.
De interna stridigheterna i Frankrike har återkommit igen, det är sånt slöseri med talang att de bråkar internt så det går ut över spelet.

De startar återigen med Malouda vilket ger en annan spelbild då han har mer rutin än den som hoppade in för honom senaste matchen och i matchen mot Sverige.
Malouda är mer offensiv i landslaget än klubblaget och lär oroa Spaniens backlinje som är väldigt offensiv på kanterna.

Jag ser fram emot en välspelad match med två rätt offensiva lag. Dock finns risken att den blir tillknäppt när ingen Torres är på planen och Benzema har haft svårt att göra mål. Mitt tips går med tveksamhet till Spanien. Frankrike är lite ojämnare men har gott och väl kapaciteten att slå ut de regerande mästarna.

Kan Tjeckien skrälla igen?

Nu börjar EM på allvar.
Eller ja, det där dags för slutspel.

Med början ikväll är det dags för en kvartsfinal per kväll fram till söndag.
Det kan se väldigt enkelt ut att ta fram vinnarna i de två första kvartarna men det är aldrig säkert att favoriterna klarar att prestera.

I morgondagens match bör Tyskland klara av att skicka hem Grekland. Tyskarna har imponerat genom att gå igenom Dödens grupp utan poängtapp och med ett bra spel och en målskytt i form. Grekland är ofta uträknade men kämpar sig tillbaka in i turneringar och matcher. De ska inte nonchaleras men måste helt klart överträffa sig själva för att hota Tyskland som varit stabila i försvaret likväl som presterat bra framåt.

Kvällens match mellan Tjeckien och Portugal har även den en stor favorit i Christiano Ronaldos lag men Tjeckien ska inte räknas bort. Dock får Tjeckien även i kvartsfinalen klara sig utan spelgeniet Rosicky vilket minskar deras chanser något. Tjeckien skrällde för 16 år sedan, men kan de göra det igen?
Portugal är inte beroende av Ronaldo men däremot fungerar deras spel väldigt mycket bättre när han slappnar av och inte vill göra allt själv.

Tjeckiens defensiv kommer att testas hårt men klarar de pressen så finns det spelskickliga spelare framåt som gärna sticker på omställning. Jiracek har varit bra och i Baros har de visst sparkapital då han inte kommit till sin rätt än i denna turnering.

Grekland imorgon får en tuff uppgift när de ska stoppa bland annat målkungen Gomez och VM-skyttekung Müller. Men det finns svagheter i Tysklands defensiv, det går att göra mål på dem men då måste man skapa chanser och det har inte varit grekernas starkaste sida senaste matcherna.

Jag ser fram emot två bra matcher.
Spontant tror jag det blir mer fart i Tjeckien-Portugal då det är två snabba spelskickliga lag som verkligen vill spela fotboll. Tyskland-Grekland riskerar att bli lite mer stillastående och ett ställningskrig.

Drömmål av Zlatan

När det inte var någon press på Sverige så spelade de turneringens bästa fotboll. Fast den första halvleken var inte mycket att se. Andra halvlek blev det bra fart på Sveriges spel. Dessutom fick nog fransmännen reda på att England tagit ledningen i sin match vilket gjorde att de var vidare till kvartsfinal, oavsett resultat.

Men oavsett vad så är målet Zlatan gör extremt snyggt. Det är fotbollsgodis och visar att han är en av världens bästa spelare när han är på humör och har rätt lagkompisar. Det har han inte alltid i landslaget men passningen var läcker.

Överhuvudtaget var det ett mycket piggt inhopp av Chippen. Han har gjort bra inhopp i alla matcher och man kan ju fråga sig vad som krävs för att han ska få spela från start egentligen?

Mellberg dominerade försvaret, var överallt och räddade flera farliga lägen.

Hoppas han går att övertyga att fortsätta i landslaget ett bra tag till för jag ser ingen som i dagsläget kan ersätta honom.

Mittfältet fungerade bra idag. Antingen var det att det stämde eller så var det lättare att spela utan pressen att behöva prestera för att gå vidare.

Toivonen på topp hade inte bästa tajmingen idag. Alldeles för många offside varav ett flertal var onödiga. Han borde gjort mål på flera chanser.

Seb Larssons mål är ett distinkt skott men det kommer till efter Holméns underbara förspel där skottlobbvarianten gick i ribban. Bara för Seb att klippa till bollen in i nät.

Zlatan gör ett bra EM. Han visar kämpaglöd nästan hela matcherna och ger inte upp så länge chansen finns. Han visar att han vill ha bollen i straffområdet och han försöker nästan hela tiden skapa lägen. Ibland saknar han tajminen i passningen, ibland saknas tajmingen från kompisarna.

Sverige tog över stora delar av andra halvlek, jag tror att ju längre matchen led och Ukraina i den parallella matchen inte kvitterade så gick nog fransmännens tankar mot kvartsfinalen där de får den icke alls önskvärda uppgiften att möta Spanien.

Det finns en framtid för Sveriges lag. Men backlinjen måste bli stabilare, en ny general måste in och ersätta Mellberg om han lägger av. Sedan måste denna kompletteras med stabilare ytterbackar. Idag märktes det bara ibland att det fanns öppningar på kanterna där fransmännen stack upp.

Nu ser vi fram emot ett VM-kvalspel för Sverige i höst.
Jag ser även fram emot resten av EM, finns mycket fotbollsgodis kvar att se.

Betydelselös men en chans

Sveriges Startelva ikväll:

Andreas Isaksson – Andreas Granqvist, Olof Mellberg, Jonas Olsson, Martin Olsson – Kim Källström, Anders Svensson – Sebastian Larsson, Zlatan, Emir Bajrami – Ola Toivonen.

Kvällen match mot Frankrike kanske inte betyder något för Sveriges del i detta EM, vår chans försvann egentligen redan i första matchen mot Ukraina där vi hade behövt ta poäng för att ha en riktigt realistisk chans att gå vidare.

Frankrike däremot spelar för att gå vidare. De har en bra chans  men vinner de så är det klara för avancemang. Därför är denna match ett ypperligt tillfälle att spela samman det lag som ska kvala till VM i höst.

Träningsmatcher i all ära men det blir inte den sista touchen av spänning i matcher där det inte gäller. Den här matchen gäller allt för Frankrike och blir en riktig värdemätare för vad Sverige kan prestera.

Därför borde bara de spelare som är aktuella för höstens kval spela kvällens match.

Jag har däremot full förståelse för att Elm med en trasig knäsena och Elmander med sin fot står över matchen, respekt mot dem och deras klubbar.

Backlinjen däremot, om inte Mellberg tänker spela kvalet i höst borde han nog inte spela kvällens match heller även om det naturligtvis vore ett avbräck för Sverige.

Men det är viktigare att blicka framåt mot matcher som betyder mycket för Sveriges landslag.

Att Lustig inte spelar är jag dock nöjd med, han har inte varit bra även om inhoppet mot England var bättre än matchen mot Ukraina. Martin Olsson får ta och skärpa till sin defensiv om han ska behålla sin backplats, Safari skulle nog gärna ta den om han fick chansen.

På mittfältet kommer Bajrami in istället för Elm, det blir intressant att se hur han gillar att spela mästerskap. Jag hoppas att Anders Svensson meddelat att han är tillgänglig för höstens kval eftersom han får starta matchen.

Annars hade jag gärna sett Wernbloom istället. Han är inte rädd för att ta i och han kämpar alltid. Han vill bevisa vad han kan oavsett att Sverige inte kan gå vidare.

Toivonen på Elmanders plats kan bli intressant. Se om han får ett bättre flyt i samspelet med Zlatan än Rosenberg fick.

Mycket är det som gäller ikväll trots att vi inte kan vinna något och jag vill se att Svenska spelarna bryr sig om matchen. Att de kämpar och bjuder upp till kamp och verkligen visar att de hör hemma i de här sammanhangen.

EM är över

Så var EM över för Sverige för den här gången.

Inte helt förvånande att vi förlorar mot England även om statistiken varit till vår fördel men det var nära att vi tog poäng.

England fick ledningen när Mellberg och Granqvist inte kunde hantera en ensam Carrol i luftummet. Första halvlek överhuvudtaget var ingen bra insats från den svenska laget. Det såg lite osäkert ut även om Svenssons rutin på mitten tillförde mer stadga.

I andra halvlek såg det plötsligt ut som att Sverige vaknat och England tyckte det var klart. Lite oväntad kvitteringsskytt blev Mellberg fast det korrigerades till självmål. England var här en period helt ur slag och Sverige dominerade. Därför kom inte kvitteringsmålet oväntat. Seb Larsson har en grym vänsterfot och Mellberg är bra på att nicka.

Dessvärre kom England tillbaka in i matchen genom att byta in Walcott, snabba forwards ger Sverige problem och så även idag. Det blev för mycket med både Young, Walcott och Welbeck på plan. Farten knäckte Sverige som inte hann komma i fas efter ledningsmålet.

Walcott kvitterar med ett riktigt bra skott som inte går att skylla på någon svensk, möjligen borde Isaksson ha tagit skottet. Men i stället gjorde han några idioträddningar.
När markeringen på Gerrard blir för dålig får alla lag sota för det, han har en utmärkt passnignsfot och en bra blick för spelet.

Sverige spelade mycket bättre i dagens match. Det fanns mer glöd, mer kämpa och mer vilja. Rasmus Elm kommer att bli bra när han får lite mer säkerhet och rutin från stora sammanhang.

Att behöva byta i backlinjen är aldrig bra och Lustig gör inget bra intryck. Martin Olsson på andra kanten gjorde en bättre match offensivt även om jag tycker han har stora brister i sitt försvarsspel.

Welbecks avgörande mål borde kanske Mellberg rensat undan då han är framför Welbeck men passningen är bra och avslutet extremt snyggt även om turen är inblandad också.

Efter det orkade inte Sverige riktigt komma tillbaka även om slutpressen skapade en del farliga lägen.

Alla beslut var inte rätt men det är viktigt att försöka. Elmander fick inte riktigt till sitt spel idag, kanske hämmades han av sin fotskada, kanske saknar han matchtempo efter sitt uppehåll. Sverige slet på bra men det räckte inte den här gången.

Backlinjen behöver spelas ihop och få kontinuitet inför höstens kvalmatcher, blir intressant se hur vi tacklar att Mellberg slutar.

Mittfältet ser lovande ut om de lär sig hitta varandra mer och lär känna varandra på ett bättre sätt än vad det ser ut som i de här två matcherna. Anders Svensson kommer även han saknas när han slutar, rutin är viktigt för att våga spela sitt eget spel många gånger.

Avslutningsmatchen mot Frankrike blir vad den blir. Förhoppningsvis vill spelarna avsluta på bästa sätt och försöker verkligen även om den inte gäller nåt för dem. Desto mer gäller den för Frankrike som vid vinst säkrar avancemang trots väldigt svajigt spel.

England kan ha nåt att bygga på om spelet funkar med Welbeck och vem som mer kompletterar när Rooney är tillbaka till nästa match. Farten i anfallen är vacker att se när det stämmer. Sverige är utslaget med EM fortsätter med flera bra matcher och bra fotboll.

Tar de chansen

Så var det dags för avgörandet.

Eller, det kan även skjuta upp ett avgörande till tisdag. Beror helt på hur Sverige hanterar England ikväll. Fast kanske beror det på hur England hanterar oss snarare.

Startelvan för Sverige:

Andreas Isaksson – Andreas Granqvist, Jonas Olsson, Olof Mellberg, Martin Olsson – Kim Källström, Anders Svensson – Sebastian Larsson, Zlatan Ibrahimovic – Johan Elmander.

Bytena i elvan gör chansen lite större. Lustig spelar inte, ska vara på grund av skada men jag är nöjd så länge han inte spelar. Granqvist är stabilare i försvaret men om han klarar offensiven som behövs återstår att se.

Jonas Olsson som mittback mot England kan passa bra, han är bra i luften och det kan behövas mot Terry och Lescott.

Anders Svensson istället för Toivonen är bra. Eller, jag ville ha in rutinerade Svensson men frågan är om det inte vore bättre ta ut Elm som såg lite osäker ut i matchen mot Ukraina. Elm är en väldigt bra spelare med stor talang men han kanske ska börja som inhoppare i några matcher innan han kör från start.

Ska också bli intressant att se om Zlatan får till sitt spel mot England den här gången, han kan lite på bevakning från Terry eller Lescott på hörnorna. Och för den svenska backlinjen gäller det att se upp med Englands snabba kontringar och omställningar.

Elmander tillbaka är väldigt bra, han har visat att han passar med Zlatan och får ut sin kapacitet i rollen som toppforward. Bara att hoppas att hans fot håller, att det inte är för tidigt att köra en hel match i stället för inhopp.

Förlust inledde

Sverige inleder EM med en förlust mot hemmanationen Ukraina.

En rättvis förlust får jag nog säga. Ukraina spelade bättre sett över hela matchen och verkade vilja mer. Det var alldeles för tveksamheter i Sveriges backlinje.

Mellberg hinner inte med när Shevchenko tar en löpning vid första målet. En löpning där Mellberg egentligen är före från början men inte reagerar när Scheva tar sin löpning mot bollen.

Sveriges mål är snyggt även om jag tycker det är lite osportsligt att ha ett långt anfall med en motståndare liggande skadad. Zlatans klack är snygg och välplacerad.

Mindre bra insats vid Ukrainas 2-1 mål. Är det någon spelare som man ska markera vid en fast situation är det en av världens bästa måltjuvar. Han smyger upp bakom Zlatan och är det då Zlatan som ska ha koll på honom så gör han en riktig markeringsmiss. Fast bollen letar sig in vid stolpen, den stolpe som Mikael Lustig vaktade och släppte en halvmeter till. Det går inte att spela sådant försvar.

Lustig bör inte spela nästa match  med tanke på dagens insats, jag är även mycket tveksam till Martin Olssons insats på andra ytterbacksplatsen. Safari ökade sina chanser till spel utan att sätta sin fot på plan.

Mittfältet var väldigt osynligt i första halvlek, väldigt osäkert och det måste till förändringar om vi ens ska ha en chans mot Frankrike och England. Svensson vill jag nog ha in på planen, han kan ersätta nästan vem som helst men måste jag välja så tar jag ut Toivonen och sätter in Svensson där. Rosenberg tyckte jag nog gjorde en godkänd insats även om Elmander är vassare.

Det måste in mer mod i Svenska laget. De måste våga och satsa och springa hela matchen. Våga försöka.

Zlatan visade bra moral idag, ingen gamnacke förrän absolut sista minuterna och han spelade överlag bra i matchen. Men många insatser var högst tveksamma i dagens match.