Kroatien går mot en ljusare framtid igen…

Idag avslutas handbolls EM med medaljmatcherna.
Inget Kroatien denna gång heller, senast de gick långt var i Sverige 2020, det var en mäktig semifinal, tyvärr tappade de den nästan viktigaste spelaren under den semin så finalen blev för tuff.
Den äldre lysande generationen har i princip slutat. Duvnjak kan än även om han nästan är viktigare taktiskt än spelmässigt. Karacic är också på sluttampen av karriären.
Cindric är inte så gammal men nästan ensam i sin generation i landslaget.

Däremot i laget som var med i detta EM går det att skönja en ljus framtid igen. Det som jag saknat framförallt senaste åren har varit en målvakt, de har inte haft någon bra sedan Alilovic kickades eller avsa sig landslaget för ett antal år sen. De har varit okej men inte mer.

Första matchen i EM började en av dem, Ivic, habil men inte mer och rent dålig ibland. Vissa skott borde han verkligen ta helt enkelt om man ska vara på den nivån de borde vara i landslaget.
Men i den matchen byttes Matej Mandic in. Killen är född 2002 och har definitivt framtiden för sig. Lång och stor visade han att han kan vara framtiden. Gjorde ett antal viktiga räddningar och såg till att Kroatien besegrade Spanien.

Matcherna efter var Ivic inte ens på bänken utan ersatt i truppen av en annan yngling född 2002, Dominik Kuzamonvic. Betydligt mindre än Matic men istället mer explosiv skulle jag säga.
Och jäklar vad framtiden för landslagets målvakter blev ljus plötsligt. Grabben dominerade totalt när han fick komma in i alla matcher därefter.

Matic fick starta alla matcher utom en men byttes ut mot Kuzmanovic som ofta storspelade. Gjorde många omöjliga räddningar på frilägen från 6m.
Jag är fruktansvärt imponerad och gissar på att han inte blir kvar i sitt kroatiska lag speciellt länge till.
Han var nästan löjligt bra i sista matchen mot Tyskland och den framtiden kommer bli spännande att följa.

Framåt finns det alternativ på 9m och kanterna som är standard för Balkan handboll. Det jag däremot saknar och har saknat några år är en riktigt bra mittsexa. Igor Vori var superb under storhetstiden med Balic, Dzomba och Zola. Men även på hans position tycker jag det varit rätt tomt sen han slutade. De har varit okej men det räcker inte för att vara med i absoluta toppen i världen.

Martinovic på 9m var bland det mest lovande jag sett på länge i första matchen. Sen gick han sönder. Hans ersättare Maras var helt okej men lite för ojämn. Zrna ännu en riktigt bra skytt. Även försvaret såg stabilare ut än på flera år.

Så varför gick de inte vidare kan man då fråga sig.
Ganska enkelt att svara på faktiskt.
De slarvade bort alla matcher utom mot Spanien och Tyskland, mot Frankrike var de nära vinna men där var marginalerna så små att de missar de gjorde ändå blev avgörande. Så om de slutar kasta bort bollar och får mer allmänt fokus så kommer det bli kul mästerskap framöver, förhoppningsvis redan i Paris i sommar.

Framförallt målvakterna ska bli väldigt kul att följa.
så roligt om Kroatien kan börja bli att räkna med igen.

This entry was posted in Blogg, Handboll, Livet, Sport and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply