EM är över

Så var EM över för Sverige för den här gången.

Inte helt förvånande att vi förlorar mot England även om statistiken varit till vår fördel men det var nära att vi tog poäng.

England fick ledningen när Mellberg och Granqvist inte kunde hantera en ensam Carrol i luftummet. Första halvlek överhuvudtaget var ingen bra insats från den svenska laget. Det såg lite osäkert ut även om Svenssons rutin på mitten tillförde mer stadga.

I andra halvlek såg det plötsligt ut som att Sverige vaknat och England tyckte det var klart. Lite oväntad kvitteringsskytt blev Mellberg fast det korrigerades till självmål. England var här en period helt ur slag och Sverige dominerade. Därför kom inte kvitteringsmålet oväntat. Seb Larsson har en grym vänsterfot och Mellberg är bra på att nicka.

Dessvärre kom England tillbaka in i matchen genom att byta in Walcott, snabba forwards ger Sverige problem och så även idag. Det blev för mycket med både Young, Walcott och Welbeck på plan. Farten knäckte Sverige som inte hann komma i fas efter ledningsmålet.

Walcott kvitterar med ett riktigt bra skott som inte går att skylla på någon svensk, möjligen borde Isaksson ha tagit skottet. Men i stället gjorde han några idioträddningar.
När markeringen på Gerrard blir för dålig får alla lag sota för det, han har en utmärkt passnignsfot och en bra blick för spelet.

Sverige spelade mycket bättre i dagens match. Det fanns mer glöd, mer kämpa och mer vilja. Rasmus Elm kommer att bli bra när han får lite mer säkerhet och rutin från stora sammanhang.

Att behöva byta i backlinjen är aldrig bra och Lustig gör inget bra intryck. Martin Olsson på andra kanten gjorde en bättre match offensivt även om jag tycker han har stora brister i sitt försvarsspel.

Welbecks avgörande mål borde kanske Mellberg rensat undan då han är framför Welbeck men passningen är bra och avslutet extremt snyggt även om turen är inblandad också.

Efter det orkade inte Sverige riktigt komma tillbaka även om slutpressen skapade en del farliga lägen.

Alla beslut var inte rätt men det är viktigt att försöka. Elmander fick inte riktigt till sitt spel idag, kanske hämmades han av sin fotskada, kanske saknar han matchtempo efter sitt uppehåll. Sverige slet på bra men det räckte inte den här gången.

Backlinjen behöver spelas ihop och få kontinuitet inför höstens kvalmatcher, blir intressant se hur vi tacklar att Mellberg slutar.

Mittfältet ser lovande ut om de lär sig hitta varandra mer och lär känna varandra på ett bättre sätt än vad det ser ut som i de här två matcherna. Anders Svensson kommer även han saknas när han slutar, rutin är viktigt för att våga spela sitt eget spel många gånger.

Avslutningsmatchen mot Frankrike blir vad den blir. Förhoppningsvis vill spelarna avsluta på bästa sätt och försöker verkligen även om den inte gäller nåt för dem. Desto mer gäller den för Frankrike som vid vinst säkrar avancemang trots väldigt svajigt spel.

England kan ha nåt att bygga på om spelet funkar med Welbeck och vem som mer kompletterar när Rooney är tillbaka till nästa match. Farten i anfallen är vacker att se när det stämmer. Sverige är utslaget med EM fortsätter med flera bra matcher och bra fotboll.

This entry was posted in Fotbolls EM 2012, Sport. Bookmark the permalink.

Leave a Reply