Det heter Premier League, inte Zlatan League

Senaste veckorna har jag reagerat på att Viasat valt att visa Uniteds matcher de gånger de bara får visa en match live.
Förr om åren har de roterat på topplagen, prioriterat ligaledarna av förklarliga orsaker samt givetvis stormatcherna.

Men denna säsong har de frångått detta.
De visar med fördel United oavsett vilka de möter och vilka de spelar samtidigt som. United ligger för närvarande 6a i ligan. En del av de senaste matcherna har de mött mellanlag och ändå gått före bland annat ligaledarna Chelseas matcher.

Detta är inte ovanligt en gång men när det händer flera gånger i rad och detta trots att Chelsea leder ligan med 6 poäng och jagar Arsenals rekord i antal raka segrar.

Visst, jag förstår att det kan låta som avundsjuka. Och ja, det är klart jag hellre ser Chelsea live än kommer ihåg ta bort alla flashmarkeringar jag har på Chelsea och undviker resultatet i två timmar för att sedan se matchen…

Men det som är märkbart är skillnaden från förr om åren och även om man läser avtalet som Viasat använder som svar när folk klagar. Rotera mellan topplagen.
Well, är man ett topplag när man jagar en Europaplats…
Tveksamt, däremot har de Sveriges absolut bästa fotbollsspelare som även är en av de mest populära idrottarna i landet i sitt lag. Det är därför Viasat visar de matcherna.

Likadant har de varit senaste åren när jag följt Champions League.
Allt försnack handlar om Zlatan tills det är två minuter kvar till den aktuella matchen ska starta. För oss som inte håller på Zlatans lag eller kanske inte är överdrivet intresserade av Zlatan är det lite av ett hån mot vårt intresse.

Chelsea Supporters Sweden sammanfattade detta ännu bättre i ett mejl till Viasat.
Ett mejl som definitivt inte fått det svar det förtjänar men däremot det svar man väntat.
Originalartikeln på svenska fans

Nyheter 24 uppmärksammade mejlet
Nyheter 24s artikel

Ny tränare

Att Nanne skulle få sparken gissade jag redan två veckor innan det skedde.
Det var för mycket rök för att det inte skulle ske.
Var säkert en kombination av allt möjligt som ledde till det.

Jag vet fortfarande inte om jag tycker det var rätt eller inte.
Nanne har gjort det förbannat bra på många sätt. Tog upp Bajen egentligen för tidigt och därför var inget riktigt förberett för Allsvenskan vilket han sagt hela tiden men fansen har svårt höra sånt.

Att spelsystemet inte riktigt funkade visade sig ganska tidigt men vad det berodde på är lite mer diskutabelt. Är det spelarmaterialet så borde Jingblad också få sparken då de tillsammans är de som värvat spelarna som ska matcha systemet.
Är det inställningen hos spelarna så lär det vara svårt för en ny tränare.

Men att Hammarby nu tappat Boo Wiklander kommer bli jobbigt om ingen värdig ersättare hämtas in. Han var en pådrivare och framförallt styrde han unga Aidoo och gjorde att han fick ut maximalt av sin kapacitet då han är orutinerad än så länge. Varken Sätra eller Magyar kan göra det på samma sätt, eller de gör det inte i alla fall.

Att behålla Kristinsson i målet är nog det viktigaste av allt nästan. Svårt få en likvärdig målvakt till allsvenskan när Hammarby inte är ett etablerat topplag eller ens mittenlag.
Sedan är det ju det som saknats flera säsonger. Hammarby behöver en riktigt pålitlig målskytt som håller en hel säsong och levererar. Men de är svåra att få tag på. Än svårare behålla om de presterar.

Att den nya tränaren är ett väldigt oskrivet kort tycker jag är lite märkligt.
Visst, han är väldigt uppskattad i Danmark men han har egentligen inte gjort något.
Att göra en bra prestation med en liten klubb säger inte jättemycket.
Det är ett bra steg för honom men frågan är om han klarar pressen som direkt kommer att komma från fansen. De är ute efter minst en hög mittenplacering, gärna topp 5, oavsett hur rimligt det egentligen är sett till spelarmaterial och sådant.
Jag hade nog väntat mig någon mer rutinerad att ta över och försöka få klubben ta nästa steg. Att prestera bra med småklubbar är en sak, då slår man ur underläge.
Att ta en klubb med ekonomi som en storklubb och förväntningar från många håll att vara eller bli en inom kort är en helt annan sak. Hoppas han inser vad han ger sig in på och att Hammarby scoutat honom och pratat med honom ordentligt.

Han kommer få ovärderlig erfarenhet. För Hammarby kan en tränare som inte håller trycket bli ödesdigert. Än mer om inte rätt nyförvärv kommer in.

Bakslag igen

Efter den fina insatsen senast var det återigen drag på läktarna när Hammarby spelade.
Det fanns hopp om en bra insats och första målet på nya arenan.
Och en seger som kanske kanske kanske skulle ge en chans att utmana just motståndarna Falkenberg om tredjeplatsen i tabellen.

Det blev ungefär tvärtom. Spelet såg återigen väldigt stillastående ut.
Långa stunder var det bara pass i sidled, ingen rörelse och ingen vilja på för många fötter.
Jag får upprepa det jag sagt förut.
Nahir Besara har säkert kapacitet, han skulle inte ha det ryktet han har annars och inte ha kommit till den här nivån.
Men för tusan. karln vågar inte göra något rätt. Han går aldrig på skott, trots att ingen kommer löpande och han har bra läge. Han slår aldrig passningar framåt och han tappar väldigt mycket boll för att han är osäker.
Han har absolut inget självförtroende och det blev nog inte bättre när han buades ut vid sitt byte. Det är synd om killen, men det är också till stor del hans fel att det går som det går för Hammarby.
Mycket av spelet verkar som det ska gå genom honom och där stannar det upp. När Besara var förkyld senaste matchen mot Örebro och ersattes av Tranberg så var det oerhört mycket mer fart och framåt i Hammarby. Nu var Tranberg sjuk, men frågan är om han fått starta ändå, Besara verkar åtnjuta gränslöst förtroende trots plattmatch efter plattmatch.

Billy Berntsson har heller inte varit bra de senaste matcherna. Vad han lyckats göra för att förpassa Timisela till bänken är jag nyfiken på. Dock var det inte hans fel att Hammarby förlorade dagens match. Det var ett överlag tafatt försvarsspel.
Tappade markeringar som gjorde att Falkenbergarna kunde stå omarkerade och ensamma i straffområdet och bara lägga in bollen. Att få stå själv och lobba in bollen från inifrån straffområdet, det är inte okej om man spelar i näst högsta serien.

Dennerby som fick min respekt sist med bytet Schlebrügge på topp tappade den helt idag när först laguppställningen var utan forwards, istället var det två mittfältare som skulle gå forwards. Problemet är att den ena är speluppläggare Kennedy och den andra är energiknippet Lallet. Båda behövs på andra positioner: Kennedy ska spela fram forwards från mittfältsposition i mitten medan Lallet brukar skapa öppningar för passningar in i straffområdet när han springer på sin kantposition.
När de båda egentligen förväntas vara i straffområdet som forwards finns det ingen som riktigt tar över deras originaluppgifter. Kontentan blir att det antingen inte finns någon som slår passningarna till anfallarna eller att det inte finns någon som kan ta emot passningarna från Lallet och Kennedy.

När sedan Dennerby alldeles för sent, det vill säga efter 0-2 målet sätter in Schlebrügge för att, som jag trodde i alla fall, se till att ha någon på topp som kan ta hand om de höga långbollarna som slås. Då blir det istället ett rent backbyte. Samma som i Örebro, Theorin ut. Men med den stora skillnaden att Schlebrügge den här gången går ner och tar Teorins plats som mittback. Vem tusan gör ett försvarsbyte när man ligger under och måste göra mål? Tydligen Hammarbys Tomas Dennerby.
Absolut inget givande drag, varken på plan eller för resultatet.

Det var ingen trevlig stämning efter slutsignal.
Säsongen är återigen körd för Hammarby och någon måste bli syndabock.
Sportchefen ligger nära till hands då han varit så nöjd med “panik” forwardsvärvningarna där en inte gjort mycket vettigt även om jag gillar hans attityd, Luke Rodgers, och den andra visade lovande takter den halvlek han spelat men sedan varit skadad i vad som skulle varit en vecka och som nu är uppe i en och en halv månad, Andreas Haddad.
Dock håller jag med om att värvningen av Haddad på många sätt var bra, han är exakt den spelartyp Hammarby saknar, lång och stark forward som kan förvalta de långa, höga bollar som varit anfallsvapnet denna säsong.
Men han är en glaslirare. Hur smart den kille var som på träning valde att tacka just Haddads hälsena så hårt, det kan man ju fundera över… Med hans historia borde han nästan ha en väst på träning som säger att han inte får tacklas alls.

Nu återstår att försöka rädda säsongen.
Undvika bottenstriden.
Börja bygga för nästa år.
Se till att rensa i spelartruppen samt
Fixa ordentliga värvningar som kompletterar de bra spelare som finns.

Jag tycker för övrigt oerhört synd om Christoper Lallet.
Killen har Hammarby-hjärta. Han springer från första till sista sekund och ger alltid allt.
Det måste vara fruktansvärt att bli så utbuad efter slutsignal då.
Hans ansikte och kroppsspråk gör ont i mig att se.
Så snälla resten av Hammarbys spelare och Dennerby.
Ni kan väl ta och inspireras av Lallet, och kämpa som han gör.
Låna lite av hans iställning.
För då tror jag hösten kan bli trevligare för fansen.

Om nån bara tar bort den mentala spärren som målbristen på Tele 2 arena verkar ha skapat.

Hammarby med fart

Trots att fans alltid låter optimistiska var det svårt att tro på seger mot Örebro på bortaplan, de hade inte ens tappat poäng på Behrn arena tidigare denna säsong.
Och nej, vinst blev det inte för Hammarby men en poäng blev det. För mig en poäng med mersmak, trots att utvisningen gjorde att matchbilden ändrades mer än den troligen skulle gjort annars.

Dennerby hade tvingats till en förändring som jag välkomnade. Besara var förkyld och startade inte. Enligt mig har Besara varit stoppklossen hela säsongen med dåligt självförtroende och dåliga avslut samt väldigt mycket sidleds- och tillbakapassningar.

Nu var det mycket fart på Hammarbys mittfältsspel även om Örebro hade mycket boll. Lallet ser alltid till att det är rörelser bland spelarna. Han står aldrig still och det ger medspelarna viktiga alternativ. Dock är det som mittfältare han ska spela, inte som forward som den officiella laguppställningen sa, de facto på planen så var det dock Kennedy som var Sundins kollega på topp.

Det såg lovande ut. Passningarna gick framåt, spelet ville framåt för Hammarby även om Örebro var väldigt stabila, deras ledningsmål var lite turligt med en styrning men inte oförtjänt. Efter utvisningen jagade Hammarby kvittering och med tio minuter kvar kom draget som gör att Dennerby har mitt gillande.
Han byter ut Theorin och sätter in von Schlebrügge, på topp.

Ner på trebackslinje och upp med en riktigt stark huvudspelare på topp, precis det som Hammarby saknar och det som skulle in när Andreas Haddad införskaffades.
Och det blev en klar skillnad. Schlebrügge vann många nickdueller, offrade sig hela tiden och försökte vara överallt på offensiv planhalva.
Därför var det inte helt oväntat han som forcerade in kvitteringen, även om det inte var på nick.

Utan utmärkte Oscar Jansson i målet hade nog Örebro fått inkassera sin första förlust på Behrn arena för i år. Jansson visade varför han blev matchens lirare för Ösk genom några väldigt bra räddningar de sista minuterna. Innan dess tyckte jag han hade några mer tveksamma ingripanden men de sista minuterna gjorde han näst intill omöjliga räddningar när Hammarby pressade genom bland annat Sundin, Lallet och Schlebrügge.
Allra sista skottet i matchen hade kunnat avgöra den till bortalagets favör om Mattias Adelstam inte bestämt sig för att ta i allt vad han hade på det smarta inlägget från högerkanten. Bollen gick över och domaren blåste av.

En poäng till vardera laget. En poäng som tog Örebro till serieledning och som cementerade Hammarby borta från toppskiktet. Den teoretiska möjligheten till avancemang finns kvar men den praktiska tror jag försvann redan för flera omgångar sedan. En riktig målskytt har saknats och saknas fortfarande i Hammarby.

Chelsea inför säsongen 2013-14

Så var det dags, äntligen säger nog många.I helgen börjar Premier League säsongen.

Hur tror jag den kommer sluta.
Lär inte bli någon större skillnad. Troligen slåss samma lag i toppen som de gjort de senaste åren. Manchester lagen lär vara med i toppen, City har handlat bra och för United gäller det att Moyes klarar pressen och får spelarna att dra åt samma håll.
Samt att han får ordning på Rooney om han blir kvar.

Chelsea har handlat smart men jag tycker de handlat lite för oerfaret.
OCH, de saknar en target forward. Sedan Drogba flyttade har det saknats en tank i straffområdet. En som är stark nog att ta ner bollen, kunna hålla i den och sedan avsluta eller passa en medspelare.
Lukaku sägs vara den target forwarden, och ja, det kan han bli, han har absolut kapaciteten och talangen.
Men, inte än. Han var inhoppare under våren för West Brom och där gjorde han succé.
Den stora skillnaden är att där får han tid, han får misslyckas några gånger.
Börjar han spela i Chelsea så får han inte misslyckas, det får inte ta 3-4 matcher innan han kommer igång och börjar göra mål. Den lyxen finns inte i storlagen.

Där är det bara att gå in och prestera på en gång om du vill ha en startplats.
Så det kanske vore bra låna ut honom en säsong till, eller om han nöjer sig med att vara inhoppare. Dock har Chelsea fortsatt ingen targetforward och det kommer bli ett problem under säsongen tror jag.
Om Torres fortsätter sin utveckling han ändå fått till i London-klubben så kan det bli en bra målskörd men det räcker inte med en som gör mål. Fler måste kliva fram, Mata gjorde det bra förra året men är inte forward.
Det återstår att se hur Mourinho tänker sig säsongen.
Första svaret kommer på söndag i matchen mot Hull.

Arsenal tror jag kommer ligga som de gjort de senaste åren.
De handlar för lite och saknar riktig tyngd framåt alltjämt.
De säljer sina bästa utan att ersätta dem med likvärdigt, stor cred till att alltid ta fram ungdomar men inte vinner man några titlar på det sättet.

Tränarkarusellen fortsätter

Så har Hammarby bytt tränare igen.
Inte direkt oväntat men jag är inte säker på att det är rätt heller.
VIsst, resultaten är inte okej men det spelarmaterialet.
Men det är ju inte så att det är Berhalter som missat att göra mål på alla öppna lägen.
Det är inte heller hans ersättare Dennerby som kan gå in och göra målen.

Det är Sundin, Schuler, Adelstam och kanske framförallt Haddad som ska göra målen.
Värvningen av Haddad tror jag kan bli avgörande för en framgångsrik höst.
Han är den target spelare som Hammarby saknat framåt. Den som kan ta ner en boll i straffområdet och vinna duellen och göra mål där. Vinna nickdueller mot mittbackar.
Om han håller ihop, det är ett ganska stort OM i hans fall.
Men gör han det kan det bli en trevlig Hammarby höst.

Däremot tror jag att han hade kunnat bli framgångsrik även under Berhalter. Haddad har varit i laget för kort tid för att kunna utvärderas och Berhalter fick inte tid att spela in honom. Se om Dennerby kan se till att lösa upp knutarna som finns offensivt, se till att laget vågar göra mål. För chanserna finns men något annat saknas.

Tåget till Allsvenskan har nog gått även om det “bara” är nio poäng till kvalplatsen uppåt.
Men det är viktigt att börja göra mål.
Fast en bra höst förra året hjälpte inte när denna säsong började.
Kennedy pratar om nytändning.
Måndag blir första testet för att se om det stämmer.
Tre poäng mot Örgryte är ett första steg mot en beröm effekt av ett tränarbyte.
MEN, kan en Dennerby-effekt räcka för att hinna ikapp lagen ovanför som har de attraktiva platserna till Allsvenskan och kvalplatsen.

Det ska i alla fall bli intressant att se hur laget påverkas och vilka förändringar han väljer att göra på olika positioner.
Dock får jag säga att jag tycker Berhalter verkar vara en bra tränare, bra på att uttrycka sig till fans och media. Men något gick fel någonstans. Bättre lycka nästa gång.

Dopningen knäcker friidrotten

Det var en riktigt svart dag när jag läste att både Tyson Gay och Asafa Powell åkt fast för dopning. Att Veronica Campbell-Brown och nu också Sherone Simpson också fast gör det bara ännu värre. Två namn är inte offentliggjorda men de som blivit kända är illa nog.

Friidrotten har klarat många smällar, från Ben Johnson 1988 till Tim Montgomery och Marion Jones. Den kommer klara de här smällarna också även om VM i augusti har tappat mycket av sitt intresse när Gay inte ska vara med.
Vad jag inte tror friidrotten skulle klara är om den största också är dopad, om det visar sig att Usain Bolt tar otillåtna medel. Den smällen skulle kräva lång återhämtning.

Förtroendet för friidrotten verkar inte alltid påverka intresset. Man tittar trots att man inte tror att utövarna är rena. Kan förklara en del svaga svenska placeringar med att vi i Sverige inte dopar oss och därför inte kan mäta oss med de bästa.
Det tycker jag är lite skenheligt.
Visst, dopning kanske inte är lika utbrett i Sverige som det verkar vara i andra länder.
Men att säga stensäkert att inga svenska idrottare idag är dopade, medan man säger att alla andra länder använder otillåtna preparat, det har jag svårt att tro på.

Skulle den svenska moralen, etiken och samhällstänkandet vara så mycket starkare i Sverige än i Norge eller Schweiz? Knappast. Tar vi för givet att andra länder dopar sig så tror jag nog att vi får ta och tänka en gång till innan vi garanterar att inga svenska idrottare är dopade. Det har ju förekommit förut, flera gånger, med dopningsskandaler i Sverige.
Linda Haglund är en som fått sota länge för sitt “misstag”. Hockeymålvakten Robin Rahm för några år sedan är ett annat exempel.

Jag tror att om andra länder har stjärnor som dopar sig, då finns nog dopningen i Sverige också. Kanske inte på samma sätt men nog lär det finnas idrottare även i Sverige som försöker sig på genvägar till framgång.

Jag hoppas naturligtvis att jag har fel, att inga svenskar är dopade.
Att vi i det här landet når framgångar på rätt sätt, på ett rent sätt.
Jag hoppas också att Usain Bolt inte är det, det skulle förstöra så oerhört mycket för friidrotten.
Jag har länge gillat Powell, hållt tummarna för honom i mästerskap eftersom hans nerver inte verkar ha hållit, nu är det bara svart, det är tragiskt och tråkigt.
Jag hoppas att straffen skärps, beroende på medel och avsikt tycker jag precis som Robert Kronberg att straffen kan vara på livstid, stäng av dem för evigt från att tävla.
Men se till att straffen drabbar agenter också, många gånger tror jag det är agenterna som får idrottarna att ta otillåtna medel för att hävda sig bättre och då tjäna in mer pengar.

Att misstankarna nu riktas allt skarpare mot Bolt är inte så konstigt, om alla som är i närheten av hans tider och nästan kan utmana honom visar sig ha tagit otillåten hjälp för att lyckas, då börjar det bli svårt att tro att Bolt är ren. Men jag hoppas verkligen att han tränar bra och har sån talang och att det är det som gör att han springer så fort.
Inte att han äter “rätt” otillåten substans för att springa fort utan att åka fast.
Jag hoppas det, men om jag tror det, ja det är mer tveksamt.

Hammarby våren 2013

Det är inte direkt så att man tänker på ett blivande allsvenskt lag när man ser Hammarby spela i årets superetta. Långa stunder ser det mera ut som om laget hör hemma i Division ett än i Allsvenskan.

Vad det beror på kan vara svårt att ringa in men jag tänkte göra ett försök.
Det verkar som att många spelare saknar självförtroende, det blir inga mål.
Ändå har det värvats dokumenterat bra målskyttar som Erik Sundin och Mattias Adelstam.
Att Schuler inte gör så mycket mål var mer väntat även om han borde ha vant sig vid Sverige nu, det tog Charlie Davies ett år cirka men sedan producerade han riktigt bra å andra sidan.

Sundin borde göra mål, likaså Adelstam för det är inte chanserna som saknas, det är skärpan. Men den som fått flest chanser har varit det omskrivna nyförvärvet Nahir Besara. Och han har inte svarat upp till de förväntningar många hade på honom, visst, det går att se att killen har talang. Ibland.
Ibland ser det istället ut som att han undrar vad det där runda rullande gör framför fötterna på honom. Hans skott från riktigt bra lägen är så lösa att de tyder på extremt dåligt självförtroende. Jag trodde att det skulle lossna när han tråcklade in ett mål med lite tur.
Men icke, han spelar för defensivt, hellre bollen bakåt eller i sidled än söker en offensiv bollväg mot forwards.

Kennedy fortsätter producera men att ett helt lag är beroende av en spelar, det är inte optimalt. Det behövs att fler kliver fram. Castro-Tello har gjort det bra de inhopp han gjort i år, jag vågar dock inte tro det kommer fortsätta med tanke på hur han varit förr om åren.
Någon vars spelstil borde passa det spel som Hammarby visar upp är Sinan Ayranci men han är förpassad till bänken utan någon förklaring till allmänheten.

Med tanke på långbollarna som slås och den mängd hörnor laget haft vore en luftvinnare något att verkligen eftersträva. Det har verkligen saknats, tror inte Hammarby vunnit en duell i offensivt straffområde på en hörna i år, det är verkligen inte godkänt.

Att Von Schlebrügge gick sönder tidigt var inte något som man räknade med, han skulle vara en av ledargestalterna. Dock tycker jag Guldborg-Christiansen och Theorin fyller mittbacksplatserna bra, fast Max är bättre på offensiva hörnor och det märktes snabbt i comebacken då han var nära att nicka en boll i nät.

Spelet går många gånger i stå, mycket spel på mittplan, blandat med att spela bakåt, det verkar inte som att någon vill ta ett offensivt ansvar med undantag för Kennedy och Lallet.
Det måste bli mer Go, mer vilja och mer mod i Hammarby om det ens ska finnas en teoretisk chans att ta sig upp till fotbollens finrum om någon månad.
Chansen finns än. Absolut. Men då måste det börja göras mål.
Bakåt är Hopf fortfarande väldigt svår att överlista.
Men gör man inte mål så hjälper det inte att man inte släpper in några heller.

Det räcker inte med oavgjort, matcherna måste vinnas för att klättra i tabellen.
En riktig targetforward som producerar direkt står högst på önskelistan till premiären på Tele 2 Arena. Samt självförtroende till Nahir Besara, annars bör han inte få spela från start. Han sänker resten av laget när han spelar sidled varje gång, motståndarna hinner samla sig och kan stoppa alla anfallsförsök.

Hammarby inför säsongen 2013

Inför säsongen är förväntningarna som störst men också som minst.
Man vet inte alls vad man kan vänta sig, det går inte att dra några större växlar av en försäsong.
Det är när den riktiga säsongen sparkar igång som det gäller att prestera.

För Hammarby har den här försäsongen varit näst intill katastrofal.
De spelare man väntar sig minst av är de som gjort mål, de som enligt vissa tidningar inte ens är med i truppen.
Fast det beror nog mest på tidningarnas ignorans att kolla upp rykten de själva skrivit grunden till.

Att det är en bra trupp på papperet tvivlar väl ingen på. Den är helt klart bland de bättre i Superettan. Hoph i mål håller allsvensk klass även om han gör misstag men de har blivit färre med åren.
Backlinjen är stabil, framförallt i mitten med Guldborg och Max eller Theorin, blir intressant vilka två som välja från start om alla är hela.
Kanterna i backlinjen är lite mer osäkra även om jag fick ett bra intryck av Timisela i genrepet, Figueroa på andra kanten springer konstant men är inte alltid den jag litar mest på i defensiven.
Och den klarar bristen på alternativ där är lite skrämmande.

Mittfältet måste anses bra med Kennedy i spetsen, han håller en klass klart bättre än Superettan, gäller bara att han kan visa det och får lite hjälp från sina kollegor så det verkligen ger maximal utdelning.
Defensivt får vi se vem som ska ersätta Dahl, Bojassean är inte kvar som alternativ. Ledgewood kan göra det och han är hård nog men brukar också gå lite mer offensivt en hel del.
Sällskap får han nog av Baggio Husidic som gör det bra men jag har inte förtroende nog för honom än. Lite för ojämn.
På kanterna har vi nästan överflöd nu med Christoffer Karlsson på ena och ofta Kennedy på andra men med frihet. Lallet som jag personligen gillar skarpt hoppas jag kommer få spela då han är farlig framåt med speed, utmaningar och bra inlägg samt energi som aldrig tar slut. Mikael Rynell och Nahir Besara är också bra alternativ där den sistnämnda har en obestridlig talang men får se hur han klarar pressen att leverera i Bajen.

Anfallet är det enda som har lite ålder med Erik Sundin och Mattias Adelstam, dock är det två klasspelare som jag tycker kompletterar varandra bra.
Möjligen skulle det behövas någon med mer längd för att ta ner bollarna i straffområden, ungefär den roll som Drogba och Zlatan har i sina klubbar.
Att backa upp anfallets grundduo finns Castro-Tello, den eviga talangen som aldrig blommar ut. Han gör kanoninsatser i vissa matcher men de varar oftast bara några minuter, sedan slutar han kämpa totalt och blir osynlig.
Då gillar jag Schuler och Lindqvist mer, de springer, kämpar och hittar luckor på ett helt annat sätt.
Den sista spelaren i anfallet är Sinan Ayranci, spelaren som inte finns i Hammarby längre om man får tro tidningarna.
Han är lång och kraftfull och den spelare som skulle komplettera vårt anfall. Men något verkar fattas. Han har inte varit i närheten av den kapacitet som han visade innan skadan.
Får hoppas det kommer tillrätta med det den här säsongen, då kan det bli en kul säsong.

Men jag blir rätt när alla tippar att vi ska gå upp.
Det känns mer som tvärtom då.
På papperet ska vi absolut slåss om det.
Men det gäller också att laget klarar omställningen till att spela sina hemmamatcher på konstgräs när det blir flytt till Nya Söderstadion, Tele 2 Arena.

Nanis röda kort

När jag såg matchen igår mellan United och Real Madrid så tyckte jag det var en underhållande match.
Sett ur den synvinkeln var det synd att domaren visade ut Nani.
Men gjorde han rätt?
Ja, det beror på hur man ser det.

Att sätta dobbarna i någons bröstkorg på en fotbollsplan är inte tillåtet. Är det medvetet är det ett klockrent rött kort. Dock får jag nog säga att Nanis tilltag inte ser medvetet ut.
Däremot, han är ansvarig för sitt egna ben, det bör inte vara på den höjde, det är minst en farlig spark och eftersom den träffar är det minst ett gult kort.

Om domaren anser att det är aggressivt så är det rött kort. Är det däremot “bara” vårdslöst eller oaktsamt så kan det räcka med ett gult.
Jag vet inte vad jag anser men kan nog säga att ett rött kanske var väl hårt.
Ett brandgult hade kanske varit mer passande.

Kvällens drabbning ska bli intressant. Har inte riktigt bestämt vilken match jag ska se än men lutar åt att börja med Juventus och se om italienarna håller i den “säkra” ledningen för att sedan gå över till PSG (utan Zlatan) mot Valencia där jag tror det kan bli en jämnare match då den är långt ifrån avgjord. Se om PSG klarar sig utan Zlatan på topp.