Tour de Ski 2017

Trots att det saknas några huvudnamn vilket det alltid gör men kanske tyngre än vanligt i år. Johaug, drottningen av framförallt final climb men även av skidåkningen senaste året. Björgen och så Northug som alltid är med i toppen av slutställningen men har problem med slalombacken. Och givetvis de tre ryssarna som varit med i toppen senaste åren, Legkov, Vylegzhanin och Belov, stoppade på grund av misstänkt dopning från Sotji OS bland annat.

Damernas tävling har varit ovanligt jämn, kanske just därför. Medan herrarnas har varit betydligt mer ojämn. Detta mer beroende på att Ustiugov varit klasser bättre än föregående år, betydligt jämnare på högsta nivån.

Jag är lite orolig just för att han är ryss och plötsligt så överlägsen. Men det går inte att generalisera så egentligen. Eller, det är väl inte rätt att döma alla från samma land.
Han går ut i väldigt stor ledning, över en minut till Sundby och även om Sundby är en betydligt bättre klättrare är avståndet för stort. Om inte Ustiugov fullständigt klappar ihop så vinner han idag. Han är större och tyngre än Sundby men tillräckligt stabil för att hålla undan med det avståndet.

Damtävlingen är mer svårtippad. Men jag tror att Stina Nilsson får svårt att hålla undan. Hon har inte riktigt rutinen eller hårdheten ännu. Det är hennes första säsong då hon kör så många lopp och så många längre distanser. Hon har en toppform som talar för henne men att hon är längre och tyngre än motståndarna talar emot henne när det kommer till klättring. Jag tror att Heidi Weng vinner idag.
Jessica Diggins tappade lite väl mycket idag men är en fruktansvärt bra klättrare. Även Pärmakoski är en bra klättrare och inte alltför långt efter.
Kommer bli en spännande avslutning.

Det heter Premier League, inte Zlatan League

Senaste veckorna har jag reagerat på att Viasat valt att visa Uniteds matcher de gånger de bara får visa en match live.
Förr om åren har de roterat på topplagen, prioriterat ligaledarna av förklarliga orsaker samt givetvis stormatcherna.

Men denna säsong har de frångått detta.
De visar med fördel United oavsett vilka de möter och vilka de spelar samtidigt som. United ligger för närvarande 6a i ligan. En del av de senaste matcherna har de mött mellanlag och ändå gått före bland annat ligaledarna Chelseas matcher.

Detta är inte ovanligt en gång men när det händer flera gånger i rad och detta trots att Chelsea leder ligan med 6 poäng och jagar Arsenals rekord i antal raka segrar.

Visst, jag förstår att det kan låta som avundsjuka. Och ja, det är klart jag hellre ser Chelsea live än kommer ihåg ta bort alla flashmarkeringar jag har på Chelsea och undviker resultatet i två timmar för att sedan se matchen…

Men det som är märkbart är skillnaden från förr om åren och även om man läser avtalet som Viasat använder som svar när folk klagar. Rotera mellan topplagen.
Well, är man ett topplag när man jagar en Europaplats…
Tveksamt, däremot har de Sveriges absolut bästa fotbollsspelare som även är en av de mest populära idrottarna i landet i sitt lag. Det är därför Viasat visar de matcherna.

Likadant har de varit senaste åren när jag följt Champions League.
Allt försnack handlar om Zlatan tills det är två minuter kvar till den aktuella matchen ska starta. För oss som inte håller på Zlatans lag eller kanske inte är överdrivet intresserade av Zlatan är det lite av ett hån mot vårt intresse.

Chelsea Supporters Sweden sammanfattade detta ännu bättre i ett mejl till Viasat.
Ett mejl som definitivt inte fått det svar det förtjänar men däremot det svar man väntat.
Originalartikeln på svenska fans

Nyheter 24 uppmärksammade mejlet
Nyheter 24s artikel

Ny tränare

Att Nanne skulle få sparken gissade jag redan två veckor innan det skedde.
Det var för mycket rök för att det inte skulle ske.
Var säkert en kombination av allt möjligt som ledde till det.

Jag vet fortfarande inte om jag tycker det var rätt eller inte.
Nanne har gjort det förbannat bra på många sätt. Tog upp Bajen egentligen för tidigt och därför var inget riktigt förberett för Allsvenskan vilket han sagt hela tiden men fansen har svårt höra sånt.

Att spelsystemet inte riktigt funkade visade sig ganska tidigt men vad det berodde på är lite mer diskutabelt. Är det spelarmaterialet så borde Jingblad också få sparken då de tillsammans är de som värvat spelarna som ska matcha systemet.
Är det inställningen hos spelarna så lär det vara svårt för en ny tränare.

Men att Hammarby nu tappat Boo Wiklander kommer bli jobbigt om ingen värdig ersättare hämtas in. Han var en pådrivare och framförallt styrde han unga Aidoo och gjorde att han fick ut maximalt av sin kapacitet då han är orutinerad än så länge. Varken Sätra eller Magyar kan göra det på samma sätt, eller de gör det inte i alla fall.

Att behålla Kristinsson i målet är nog det viktigaste av allt nästan. Svårt få en likvärdig målvakt till allsvenskan när Hammarby inte är ett etablerat topplag eller ens mittenlag.
Sedan är det ju det som saknats flera säsonger. Hammarby behöver en riktigt pålitlig målskytt som håller en hel säsong och levererar. Men de är svåra att få tag på. Än svårare behålla om de presterar.

Att den nya tränaren är ett väldigt oskrivet kort tycker jag är lite märkligt.
Visst, han är väldigt uppskattad i Danmark men han har egentligen inte gjort något.
Att göra en bra prestation med en liten klubb säger inte jättemycket.
Det är ett bra steg för honom men frågan är om han klarar pressen som direkt kommer att komma från fansen. De är ute efter minst en hög mittenplacering, gärna topp 5, oavsett hur rimligt det egentligen är sett till spelarmaterial och sådant.
Jag hade nog väntat mig någon mer rutinerad att ta över och försöka få klubben ta nästa steg. Att prestera bra med småklubbar är en sak, då slår man ur underläge.
Att ta en klubb med ekonomi som en storklubb och förväntningar från många håll att vara eller bli en inom kort är en helt annan sak. Hoppas han inser vad han ger sig in på och att Hammarby scoutat honom och pratat med honom ordentligt.

Han kommer få ovärderlig erfarenhet. För Hammarby kan en tränare som inte håller trycket bli ödesdigert. Än mer om inte rätt nyförvärv kommer in.

Hammarby Handboll

Nu ska jag försöka väcka liv i det här igen.
Tankar finns det men svårt välja ämne och svårt få ur mig nåt vettigt.
Men ska testa igen.

Börjar med en text om Hammarby handboll den här säsongen. Tänkte försöka skriva lite om skidsäsongen innan den börjar på riktigt också, har en vecka på mig.

Hammarby tappade inför den här säsongen den mångårige speluppläggaren Josef Pujol och sedan visade det sig att Martin Dolk återigen behövde opereras och missar hela säsongen.
Det har visat sig väldigt tydligt att det saknas en speluppläggare, det finns ingen ersättare och det är svårt hitta någon så unik spelare som kan göra sånt extra på egen hand också.dsc_0004

Men med tanke på hur säsongen sett ut hittills är det ganska mycket som saknas. Målvaktsspelet har fungerat helt okej måste jag ändå säga. Det är de där kantskotten som är lite problem ibland men där är inte största problemet.
Försvaret har varit väldigt upp och ner. Ibland funkar det jättebra medan det verkar falla isär totalt sen. Där borde inte skillnaden inte vara lika stor för man kan säga mycket om Pujol men inte är han den största försvarsspelaren i världen. Tycker försvaret är samma som förra året så där måste det nästan vara självförtroende som spelar in och tajming.
Synd för det ser bra ut långa stunder men det måste bli en jämnare nivå.

Att det saknas en skytt från 9-meter har det gjort flera år. Var länge sedan vi hade en riktigt bra skytt under längre tid. Med med Pujol borta så måste någon stiga fram för annars försvinner hotet från 9-meter och då blir det nästan omöjligt spela igenom så kompakta försvar som motståndarna kan ställa upp. Adam Norman visar talang och hårt skott men är för ojämn än så länge men ung så det kommer förhoppningsvis. Lökken tror jag på men även han är lite ojämn.

Just ojämnhet är ganska signifikativt för Hammarby denna säsong och det håller inte. Passningsspelet måste nog också upp ett snäpp, även där är det jämnheten som saknas. Överlag är det jämnhet som laget skulle må bra av. Det behövs för att sy ihop matcher och få in de där poängen som de verkligen behöver nu.

Vet inte om en värvning skulle hjälpa direkt, panikvärvningar gör sällan det även om Bååk gjorde det riktigt bra och det var synd han flyttade efter säsongen. Han var en bra skytt. En sån värvning skulle inte sitta fel men är en ekonomisk fråga också såklart.
Att däremot släppa Lucas Pellas på grund av speltid finner jag märkligt. Han har visat hur bra han är nu och även med inhopp kan jag tycka. Med Dolk borta hade han behövts.

dsc_0060

Falun VM dag 9 Herrarnas femmil

Så var det dags för VM:s sista tävling.
Damernas tremil blev fart från början. Johaug behöver det. Herrarnas femmil brukar inte bli lika ryckigt men det finns några som inte skulle ha något emot bra fart och ett sprängt fält. Dock pratas det om snöfall under loppet och det kommer göra det svårare för åkarna att gå ifrån. Samt så kommer vallan att spela en stor roll.

Johan Olsson gick ifrån frältet i Val di Fiemme för två år sen och lär försöka sätta fart tidigt. Med den form han visat så kommer konkurrenterna få jobba för att hänga med.
Dario Cologna gillar också fart och har hans form stigit lite till kommer han hänga med i alla fall. Han har en bättre spurt än Olsson om de har sällskap vid upploppet.

Manificat visar en riktigt bra form detta VM och är en mycket bra klassisk åkare precis som hans landsman Gaillard. Båda gillar fart och kan hjälpa till med farthållning. Dock behöver de toppform för att hänga med hela loppet.
Norske Tönseth har lite samma teknik som Olsson men är inte lika stabil eller bra än. Dock har han bra kapacitet och visar bra form under detta VM. Han vill nog gärna ha fart då han inte har någon direkt bra avslutning. Vid en masstart kan man inte räkna bort varken regerande OS-mästaren Legkov eller Vylegzhanin som vann skiathlonen, han är bra på att hänga när andra drar.

Världscupledaren och Tour de ski vinnaren Martin Johnsrud Sundby har anlänt Falun efter att ha varit sjuk i influensa. Han gör mästerskapets första start. Kapacitetsmässigt är han segerkandidat i en femmil men med denna uppladdning tror jag inte att hans kropp räcker till så snart efter tillfrisknandet.

Gamla gardet brukar gilla femmilar i klassisk stil. Giorgio Di Centa brukar gilla tempo men jag har svårt se honom hänga med fem mil. Lukas Bauer är en av världens bästa klassiska åkare men senaste åren har kanonloppen varit lätträknade. Dock kan han slå till när man minst anar det.

En epok går i graven men jag är så glad att Hellner gav sin plats till Anders Södergren som kanske passerat sina bästa dagar men han kan än. Och han förtjänar denna avslutning, en klassisk femmil på hemmaplan. Jag unnar honom all framgång och har han prickat formen och det blir fart på loppet kan han vara med högt upp och slåss i alla fall även om jag inte ser det räcka hela vägen.

En som det aldrig går att räkna bort i en masstart är Northug. Även om femmilar inte är hans favoritdistans har han både OS och VM guld i femmil, varav en i klassisk stil. Han föredrar när det inte är alltför hårt tempo i täten så han bara kan hänga med till sista kilometern. Men är han i riktigt kanonform och VM:et visar åt det hållet så går han aldrig att räkna bort när det är hängåkning.

Medaljtips: Johan Olsson, Cologna, Manificat
Outsider: Northug, Vylegzhanin, Gaillard, Tönseth

Falun VM dag 8 Damernas 3 mil

Sista loppet för damerna detta härliga VM. Det är lite beroende på underlag och hur de träffar med vallan därefter. Men vad jag tror så ska de salta och då blir det hårda spår. Kommer det ingen snö lär fältet spräckas ganska tidigt och det är låga odds på att Therese Johaug är med och spränger.

Kowalczyk har visat riktigt  bra form och gillar klassiskt så henne ska man nog inte räkna bort idag. Hon har kört sparsamt i VM för att spara sig för de klassiska loppen som är hennes klart bästa chanser.

Även om klassiskt inte är hennes favorit går det definitivt inte att räkna bort Kalla i den lysande form hon är i. Stafettsträckan där hon går snabbare än Johaug var enormt imponerande. Jag tror inte det räcker över tre mil mot Johaug men orkar hon hålla ihop kan det räcka hur långt som helst. Den värsta pressen har lyfts lite från hennes axlar i och med de svenska framgångarna i VM.

En som varit både upp och ner under VM är skiddrottningen Björgen. Sprinten visade att hon har form men sen har det inte riktigt funkat för henne, vallamiss och snöstorm. Hur formen var i stafetten var svårt att se med tanke på luckan hon fick från start, det såg stabilt ut men blir hon inte pressad är hennes åkning alltid bra.

Finska Niskanen har visat riktigt bra form under VM med en kanonsträcka i stafetten där hon gick med Kalla och Johaug. Hon har laddat mot denna tremil och har kapacitet att slåss långt framme om det stämmer.

Det ska bli kul att se långloppsåkerskan Seraina Boner över en tremil. Hon är bevisat stark på långa distanser i klassisk stil. Sofia Bleckur har gjort ett mycket bra VM. Jag tror hon blir topp tio men inte når riktigt till toppen.

Medaljtips: Johaug, Björgen, Kowalczyk
Outsiders: Kalla, Niskanen, Boner

Falun VM dag 7 Herrstafett

På förhand känns herrstafetten jämnare än damernas.
Inget lag är lika överlägsna som Norge och Sverige såg ut att vara.
Som jag skrev igår är det så mycket som ska fungera i en stafett, det är fyra åkare som måste ha dagen, inte bara en. Däremot räcker det att en åkare har en dålig dag för att hela laget ska hamna långt efter. Ett jämnt lag är att föredra framför en storstjärna, fråga Schweiz Dario Cologna vilket han skulle föredra just i stafetter.

Men jag ska bena ut mina tips och tankar.
Även denna stafett tror jag på Norge och Sverige som favoriter. Men de hotas mer bakifrån. Det brukar inte hända saker lika tidigt i herrarnas stafett som i damernas. Men jag tror att Sverige kommer försöka skaka av sig Norge innan sistasträckan, för jag har svårt att se Halfvarsson ha en chans mot Northug denna gången heller.

Sverige har ett väldigt jämnt lag på papperet. Ingen topptoppstjärna a la Kalla men heller ingen som visat dålig form egentligen. Richardsson är kanske ett frågetecken då han var sjuk så länge precis innan och in i VM. Svårt sia om hur hans kropp tog det hårda fristilsloppet. Olsson kan mycket väl försöka spräcka fältet på sin sträcka, en uppgift som Hellner säkert gärna tar över också. Halfvarsson försöker säkert också sticka ifrån alla som kan vara med men han borde snarare ta det lite lugnt då hans taktikval är minst sagt lite ogenomtänkta ibland. Han har en bra spurt som räcker mot de flesta, men det finns en orsak till att de bör skaka av sig Norge innan upploppet.

Norge har ett ovanligt tamt lag, i alla fall på det tre första sträckorna. Alla åkarna har kapacitet, annars är man inte i det landslaget. Men ingen av dem har övertygat direkt, möjligen med undantag för Tönseth som gjorde ett mycket bra lopp som 4a i skiathlonen. Jag finner det lite märkligt att de återigen petar Krogh. Han gjorde ett ganska bra lopp i fristilen som 5a och var oslagbar i sprintstafetten samt har haft en riktigt bra form på slutet. Glöersen som kör tredjesträckan var den enda norrmannen före honom i fristilsloppet så man får anta det är så uttagningen gjordes. Vad det gäller de klassiska sträckorna så startar Dyrhaug, han var med i skathlonen och kom 7a. Att använda den som uttagningen är lite orättvist mot Krogh men får anta det ligger nåt sådant bakom. Att de har Northug på sistasträckan är ingen skräll. Det är egentligen den enda sträckan som passar honom och Norska ledningen precis som motståndarna vet att det är få om ens någon som kan ta honom i en spurt om medaljer. Men för att nå den spurten så måste övriga killar göra riktigt bra lopp. Jag tror inte det kommer räcka till på de första sträckorna för att hänga med övriga länder som lär dra så hårt de orkar.
Men det återstår att se.

Ryssland har ett jämt lag med mycket starka åkare. Guldmedaljören i skiathlon kör första sträckan. OS guldmedaljören på femmilen Legkov kör tredjesträckan och Belov med en stark spurt avslutar. De går inte att räkna bort om de har fått ihop formen på alla åkarna. Även andrasträckans Bessmertnykh är en bra åkare. Ryssarna är starka och vill nog bra gärna ta ett lagguld.

Frankrike har ett till tre fjärdedelar riktigt bra lag. Sistasträckans Backscheider är den jag tvivlar på. Han är ung och kommer säkert bli bra men frågan är om det räcker redan nu. De kan mycket väl spela en stor roll på de klassiska sträckorna men kommer nog satsa på att hänga med när det går över till fri stil.

Medaljtips: Ryssland, Sverige, Frankrike
Tror på omvända roller på de två första om inte Halfvarsson lägger massa kraft på att dra fram Belov till upploppet.
Outsiders: Norge, Finland, Italien
Är Northug mindre än 10sec från tät vid växling tror jag Norge vinner.

Falun dag 6 Damstafett

På förhand ska egentligen damstafetten stå mellan Sverige och Norge.
Så enkelt brukar det aldrig vara i stafett.
Norge borde dessutom vinna rätt lätt om man ser till laget. Men, det är ett litet frågetecken för Björgen trots allt. Hon har inte gjort bra distanslopp i VM, en gång är ingen gång men även om det var dåligt vallat och snöstorm borde hon varit längre fram i 10km.

Norge har det på papperet starkaste laget med Weng, Johaug, Jacobsen och Björgen. Weng var bästa norska i snöstormen. Johaug visar form. Jacobsen har även hon visat form och Björgen vet alla vad hon kan. Men i en stafett så räcker det att en åkare har en dålig dag så är det så gott som kört. Att sätta Johaug på klassiskt istället för den tredje sträckan är intressant. Den sträckan brukar vara viktig.

Sverige har ett nästan helt nytt lag från OS, bara Kalla är kvar. jag själv tycker det är lite märkliga beslut i uttagningen men det märker vi imorgon om det är. Kalla ska givetvis köra. Men de sätter henne på en klassisk sträcka, en stil som fram till för nåt år sen var lika med katastrof för henne i det närmaste. Känns som att de inte utnyttjar hennes kapacitet ordentligt. Dock, kan jag misstänka att det är för att svara upp mot det ryck som Johaug lär göra. Inte många kan hänga med på ett sånt, Kalla visade i skiathlonen att hon kan. Bleckur och Rydqvist har gjort bra VM, riktigt bra till och med så det är inget fel att de petar Wikén och Haag. Stina Nilsson kommer få en tuff uppgift. Hon är ingen van distansåkare men en sylvass avslutare, i alla fall på sprint. Om hon kan avsluta på samma sätt i distanslopp återstår att se även om vi fick en försmak under Tour de ski.
Jag hade nog gärna haft Kalla på sistasträckan men Grip brukar veta vad han gör.

Tyskland har ett ganska starkt lag. Victoria Carl kommer vi att få höra mycket om framöver men hon klarade inte sprintkvalet tidigare under VM. Förstasträckan passar henne nog men återstår att se om hon har form nog att hänga med. Resten av laget är stabila åkare som mycket väl kan blanda sig i en medaljstrid men att hota Sverige eller Norge borde vara för svårt.

Medaljtips: Norge, Sverige, Tyskland
Outsiders: Frankrike och Finland

VM Falun dag 5 Herrar 15km

Dags för herrarnas fristilslopp. Med tanke på damernas lopp kanske man ska ta med fler outsiders, den satte jag i alla fall. Snön spelade stor roll för resultatet även om Kalla nog hade vunnit oavsett.

Det finns ett antal som kan vinna 15km fri stil med individuell start.
Jag håller nog Dario Cologna som favorit. Schweizaren har visat att formen finns där och då är han svår att stå emot på såna här lopp.
En som också visar extremt bra form är Finn Hågen Krogh, om han hunnit återhämta sig från guldloppet och allt som följer med en sån seger så blir han farlig. Han vann, liksom Kalla, genrepet över denna distans i Östersund. Fransmannen Manificat har också han visat på en stadigt uppåtgående form och är stark i fristil och gillar backar att klättra i.

En utvilad Johan Olsson gör sin första start för mästerskapet. Han har missat mycket träning denna säsong men skulle inte ställa upp om han inte ansåg sig ha chans. Jag tror att hans bästa chans är på 5-milen men med Olsson vet man aldrig.
Marcus Hellner har detta som sin favoritdistans. Han visade inte på toppform i skiathlonen men har han hittat den så kan han gå riktigt bra. Det kan även Halfvarson om han får ihop sin taktik och lyckas undgå stavbrott. Daniel Richardsson har varit förkyld och därför missat inledningen av mästerskapet, det gör att jag tror han får svårt hamna riktigt långt fram.

Ryske Legkov har kapacitet att slåss om guld om han får det att stämma denna dag. Han gör sin första start i mästerskapet så hans form är lite mer tveksam.

Finländarna Heikkinen och Iivo Niskanen blandar och ger. Båda har tidigare visat att de kan vinna såna här lopp men de kan lika gärna komma utanför topp 30.

Och slutligen Petter Northug. 2 guld så här långt. Denna distans som alla sa han inte kunde vinna. Han är regerande mästare efter den imponerande segern i Val Di Fiemme för två år sedan. Han föredrar klart masstartslopp men är inte chanslös med den dunderform han har här. Eftersom han har en friplats har han sagt att han ska chansa lite för att nå guld. Gå ut hårt från start men om han känner att det inte går så kommer han att spara sig till stafetten.

Medaljtips: Cologna, Krogh, Manificat
Outsiders: Hellner, Northug, Jespersen

VM Falun dag 4 Damer 10km

Så efter en vilodag så är det dags att köra igen. Nu blir det bara en tävling per dag, separerar damerna och herrarna resten av VM.

Damerna kör först. Detta lopp är det enda med individuell start. Det gör det inte riktigt lika markant som på herrsidan men det gynnar inte extrema spurtspecialister som inte får draghjälp fram till upploppet.

Det här var på förhand största medaljchansen för Sverige med en Charlotte Kalla i form. Nu har Sverige redan tagit medaljer men inget guld och detta är Kallas favoritdistans. Hon har visat bra form under skiathlonen även om hon la lite för mycket energi för tidigt för att ha en chans hänga på Johaug när hon ryckte.

Givetvis går det inte att räkna bort Björgen i detta lopp. Hon valde att stå över lagsprinten för att villa upp kroppen efter genomklappningen (för att vara Marit) i skiathlonen. Är hon utvilad igen blir hon svårstoppad men Kallas lopp i Östersund visar att hon kan vinna över Björgen.

Det går heller inte att räkna bort Johaug som visat med sin seger att hon hittat formen till VM. Hon gillar individuella starter och kommer köra hårt. Johaug går ut näst sist av de riktigt bra åkarna och det kommer ge henne fördelen av att kunna få tider från tidigare startande att gå på. Detsamma gäller för Björgen som är den enda som startar bakom Johaug. Kalla måste göra sitt lopp själv utan baktider från de största utmanarna.

Utöver dessa tre går det inte räkna bort övriga norskor, Weng är en duktig fristilsåkare och Jacobsen visade med sitt silver att hon är i form och hon har varit bra med individuell start tidigare denna säsong också. Ryskan Tchekaleva är en utmanare om hon hittat formen liksom finskan Niskanen som dock får svårt räcka hela vägen om det är som det brukar.

Outsiders säger jag Jessica Diggins, tjejen är grym på att klättra, det har hon visat i Tour de ski avslutningen. Hon är en förstklassig fristilsåkare men visade ingen toppform i sprintstafetten. Veteranen Claudia Nystad vet man inte riktigt var man har men hon bör inte räcka till topplaceringar längre.

Medaljtips: Björgen, Kalla, Johaug.
Lite mer osäker på inbördes ordningen.