Suttonde Maj – Jag är en Quisling

Norges Nationaldag.
Jag gillar Norge, hejar på flera av deras idrottare och har blivit kallad både förrädare och Quisling av vänner och bekanta som hör det.

Norges fotbollslandslag började det med, fick upp ögonen för Tore André Flo under fotbolls VM 1998 när han gjorde mål mot Brasilien. Efter det började jag följa honom och det var då jag började hålla på Chelsea. Han var kvar där några år men jag fortsätter hålla på Chelsea ändå. Höll dock på alla lag han var i och följde hans karriär till slutet.

Kort därefter vaknade mitt intresse för skidskytte och snabbt hittade jag två norska favoriter. Ole Einar Björndalen och Frode Andresen. Den förstnämnde blev sedermera en av världens bästa skidskyttar genom tiderna och har rekordet med antalet världscupsegrar inom skidskyttecirkusen.
Jag har bibehållit mitt intresse för skidskytte och haft flera norska favoriter genom, betydligt fler än svenska utan att jag riktigt vet varför. Lars Berger var precis som Andresen och Björndalen väldigt snabb på skidorna men väldigt opålitlig i sitt skytte.
Kul men nervöst följa såna. Senaste tiden är det bröderna Bö, Johannes Thingnes och Tarjei varav lillebror är en kandidat att bli en riktig dominant närmaste åren.

Eftersom jag alltid gillat friidrott hittade jag mina favoriter där också, även om där de norska haft konkurrens av både svenska och ryska utövare.
Men höjdhopparen Steinar Hoen och sprintern Geir Moen gillade jag.
I dagsläget är det Karsten Warholm som är norska största stjärnan. Gillar hans stil att springa även om den är kaxig.

Men tillsammans med Björndalen är det en längdskidåkare som är en av mina största favoriter genom tiderna. Petter Northug, hatad och älskad av fansen. Jag älskade hans sätt att bara kliva ifrån alla på upploppet. Oavsett om han såg ut som han skulle svimma 5km från mål, var han med in på upploppet vann han. Den utväxlingen var enorm och vinnarskallen så sjukt imponerande.
Jag kände sorg när han la av, det måste jag medge.
Som tur är fick jag en ny riktig spurtfavorit i Johannes Høsflot Klæbo. Killen är lika imponerande spurtare och verkar ha lärt taktik från Northug men är ändå helt annorlunda, inte alls lika kaxig och heller inte lika obenägen att göra dragjobb som Northug var och fick mycket skit för. Men det går ut på att vinna och det visste han hur han skulle göra, det talar hans OS och VM guld om.

Så jag fortsätter gärna kallas Quisling, jag väljer inte favoriter bara för att de råkar komma från landet jag bor i. Jag håller på det land eller de atleter som jag känner engagemang för!

This entry was posted in Blogg, Livet, Sport and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply