VM i Falun dag 1

Så var det dags igen.
Något ouppdaterat men saker händer.
Nu händer något kul i skidspåren igen. Hur kul återstår att se om några dagar.
VM i Falun börjar idag, eller det började igår men kvaltävlingar får inte så mycket uppmärksamhet, kanske orättvist men så är det dock. Kul för dem som lyckades kvala in dock!

Idag är det sprinttävlingar.
Det är en tuff bana och jag är rädd att det kommer avgöras genom fall.
Visst, fall ingår i sprint men det ska ändå inte avgöra tävlingar, det ska vara en faktor att räkna med men inget som tar över hela tänket. Finns några kurvor med isfläckar som det gäller se upp i.

Redan kvalet kan fälla några favoriter, det brukar försvinna någon.
Genom fall, helt fel valla, eller bara dålig form.
I detta fall försvann en av de stora favoriterna i helgens sprintgenrep.
Emil Jönsson fick en bristning i ljumsken. Väldigt tråkigt, hade varit kul se honom på ett mästerskap på hemmaplan, med en troligen mycket bra form.

Som i OS så verkar mycket stå mellan Norge och Sverige, framförallt på damsidan. Där verkar inte många kunna sätta emot alls. Visnar kan slå till om hon har prickat formen.
Björgen måste gälla som favorit, tuff bana ger henne fördel över de rena sprintåkarna såsom Stina Nilsson och Ingvild Flugstad Östberg. Mästerskapsåkaren Ida Ingemarsdotter ska inte räknas bort heller.

Outsidervarning för Kowalczyk och Randall. Kowalczyk är bra på klassiska sträckor och om Randall hittar gammal god form är hon livsfarlig på sprint.

På herrsidan har Norge fyra åkare med segerchanser, det måste man ju räkna med när de petar ledaren av sprintvärldscupen och helgens segrare Hågen Krogh.
Hattestad kanske har sett sin topp men han vann OS förra året och går aldrig att räkna bort i en sprinttävling även om han kanske har svårt hålla en hel säsong numera.
Petter Northug är distansåkare och bör därför gynnas på samma sätt som Björgen av den tuffa banan och många heat.
Han har med sig lillebror Tomas som fått sitt genombrott i år med en världscupseger. Jag tror han får svårt orka så många heat på en så tuff bana men han verkar ha samma vinnarskalle som brorsan så det återstår att se.
Herrarnas lopp brukar vara hårdare så det gäller för åkarna att hålla utrustningen hel och lite avstånd genom iskurvorna.

Från svensklägret är det Halfvarsson som är det stora hoppet. Får han ihop sin taktik, vilket brukar vara hans stora problem, så har han kapacitet för seger. Han är van längre distanser så orken ska inte vara några problem.
Även Peterson har kapacitet för segerstrid men där är formen ett stort frågetecken med tanke på hur säsongen sett ut.

På herrsidan ska man inte glömma ryssarna även om de inte varit så framträdande denna säsong. Kriukov och Ustuigov är alltid att räkna med på sprinttävlingar och orken brukar inte vara något problem. Den som förra året slog till flera gånger, Petukhov ska inte heller glömmas bort. Italienaren Pellegrino har vunnit flera tävlingar i år och har därför visat att han hör hemma i toppen bland sprintåkarna. Det är också farligt att räkna bort Kanadensarna Newell och Harvey som brukar slå till på mästerskap.

Herrtävlingen är jämnare än damtävlingen, iallafall på papperet. Många kan vinna och det kommer att bli en mycket tuff tävling.

This entry was posted in Sport, VM Falun, VM Falun and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply