Falun VM dag 8 Damernas 3 mil

Sista loppet för damerna detta härliga VM. Det är lite beroende på underlag och hur de träffar med vallan därefter. Men vad jag tror så ska de salta och då blir det hårda spår. Kommer det ingen snö lär fältet spräckas ganska tidigt och det är låga odds på att Therese Johaug är med och spränger.

Kowalczyk har visat riktigt  bra form och gillar klassiskt så henne ska man nog inte räkna bort idag. Hon har kört sparsamt i VM för att spara sig för de klassiska loppen som är hennes klart bästa chanser.

Även om klassiskt inte är hennes favorit går det definitivt inte att räkna bort Kalla i den lysande form hon är i. Stafettsträckan där hon går snabbare än Johaug var enormt imponerande. Jag tror inte det räcker över tre mil mot Johaug men orkar hon hålla ihop kan det räcka hur långt som helst. Den värsta pressen har lyfts lite från hennes axlar i och med de svenska framgångarna i VM.

En som varit både upp och ner under VM är skiddrottningen Björgen. Sprinten visade att hon har form men sen har det inte riktigt funkat för henne, vallamiss och snöstorm. Hur formen var i stafetten var svårt att se med tanke på luckan hon fick från start, det såg stabilt ut men blir hon inte pressad är hennes åkning alltid bra.

Finska Niskanen har visat riktigt bra form under VM med en kanonsträcka i stafetten där hon gick med Kalla och Johaug. Hon har laddat mot denna tremil och har kapacitet att slåss långt framme om det stämmer.

Det ska bli kul att se långloppsåkerskan Seraina Boner över en tremil. Hon är bevisat stark på långa distanser i klassisk stil. Sofia Bleckur har gjort ett mycket bra VM. Jag tror hon blir topp tio men inte når riktigt till toppen.

Medaljtips: Johaug, Björgen, Kowalczyk
Outsiders: Kalla, Niskanen, Boner

Falun VM dag 7 Herrstafett

På förhand känns herrstafetten jämnare än damernas.
Inget lag är lika överlägsna som Norge och Sverige såg ut att vara.
Som jag skrev igår är det så mycket som ska fungera i en stafett, det är fyra åkare som måste ha dagen, inte bara en. Däremot räcker det att en åkare har en dålig dag för att hela laget ska hamna långt efter. Ett jämnt lag är att föredra framför en storstjärna, fråga Schweiz Dario Cologna vilket han skulle föredra just i stafetter.

Men jag ska bena ut mina tips och tankar.
Även denna stafett tror jag på Norge och Sverige som favoriter. Men de hotas mer bakifrån. Det brukar inte hända saker lika tidigt i herrarnas stafett som i damernas. Men jag tror att Sverige kommer försöka skaka av sig Norge innan sistasträckan, för jag har svårt att se Halfvarsson ha en chans mot Northug denna gången heller.

Sverige har ett väldigt jämnt lag på papperet. Ingen topptoppstjärna a la Kalla men heller ingen som visat dålig form egentligen. Richardsson är kanske ett frågetecken då han var sjuk så länge precis innan och in i VM. Svårt sia om hur hans kropp tog det hårda fristilsloppet. Olsson kan mycket väl försöka spräcka fältet på sin sträcka, en uppgift som Hellner säkert gärna tar över också. Halfvarsson försöker säkert också sticka ifrån alla som kan vara med men han borde snarare ta det lite lugnt då hans taktikval är minst sagt lite ogenomtänkta ibland. Han har en bra spurt som räcker mot de flesta, men det finns en orsak till att de bör skaka av sig Norge innan upploppet.

Norge har ett ovanligt tamt lag, i alla fall på det tre första sträckorna. Alla åkarna har kapacitet, annars är man inte i det landslaget. Men ingen av dem har övertygat direkt, möjligen med undantag för Tönseth som gjorde ett mycket bra lopp som 4a i skiathlonen. Jag finner det lite märkligt att de återigen petar Krogh. Han gjorde ett ganska bra lopp i fristilen som 5a och var oslagbar i sprintstafetten samt har haft en riktigt bra form på slutet. Glöersen som kör tredjesträckan var den enda norrmannen före honom i fristilsloppet så man får anta det är så uttagningen gjordes. Vad det gäller de klassiska sträckorna så startar Dyrhaug, han var med i skathlonen och kom 7a. Att använda den som uttagningen är lite orättvist mot Krogh men får anta det ligger nåt sådant bakom. Att de har Northug på sistasträckan är ingen skräll. Det är egentligen den enda sträckan som passar honom och Norska ledningen precis som motståndarna vet att det är få om ens någon som kan ta honom i en spurt om medaljer. Men för att nå den spurten så måste övriga killar göra riktigt bra lopp. Jag tror inte det kommer räcka till på de första sträckorna för att hänga med övriga länder som lär dra så hårt de orkar.
Men det återstår att se.

Ryssland har ett jämt lag med mycket starka åkare. Guldmedaljören i skiathlon kör första sträckan. OS guldmedaljören på femmilen Legkov kör tredjesträckan och Belov med en stark spurt avslutar. De går inte att räkna bort om de har fått ihop formen på alla åkarna. Även andrasträckans Bessmertnykh är en bra åkare. Ryssarna är starka och vill nog bra gärna ta ett lagguld.

Frankrike har ett till tre fjärdedelar riktigt bra lag. Sistasträckans Backscheider är den jag tvivlar på. Han är ung och kommer säkert bli bra men frågan är om det räcker redan nu. De kan mycket väl spela en stor roll på de klassiska sträckorna men kommer nog satsa på att hänga med när det går över till fri stil.

Medaljtips: Ryssland, Sverige, Frankrike
Tror på omvända roller på de två första om inte Halfvarsson lägger massa kraft på att dra fram Belov till upploppet.
Outsiders: Norge, Finland, Italien
Är Northug mindre än 10sec från tät vid växling tror jag Norge vinner.

Falun dag 6 Damstafett

På förhand ska egentligen damstafetten stå mellan Sverige och Norge.
Så enkelt brukar det aldrig vara i stafett.
Norge borde dessutom vinna rätt lätt om man ser till laget. Men, det är ett litet frågetecken för Björgen trots allt. Hon har inte gjort bra distanslopp i VM, en gång är ingen gång men även om det var dåligt vallat och snöstorm borde hon varit längre fram i 10km.

Norge har det på papperet starkaste laget med Weng, Johaug, Jacobsen och Björgen. Weng var bästa norska i snöstormen. Johaug visar form. Jacobsen har även hon visat form och Björgen vet alla vad hon kan. Men i en stafett så räcker det att en åkare har en dålig dag så är det så gott som kört. Att sätta Johaug på klassiskt istället för den tredje sträckan är intressant. Den sträckan brukar vara viktig.

Sverige har ett nästan helt nytt lag från OS, bara Kalla är kvar. jag själv tycker det är lite märkliga beslut i uttagningen men det märker vi imorgon om det är. Kalla ska givetvis köra. Men de sätter henne på en klassisk sträcka, en stil som fram till för nåt år sen var lika med katastrof för henne i det närmaste. Känns som att de inte utnyttjar hennes kapacitet ordentligt. Dock, kan jag misstänka att det är för att svara upp mot det ryck som Johaug lär göra. Inte många kan hänga med på ett sånt, Kalla visade i skiathlonen att hon kan. Bleckur och Rydqvist har gjort bra VM, riktigt bra till och med så det är inget fel att de petar Wikén och Haag. Stina Nilsson kommer få en tuff uppgift. Hon är ingen van distansåkare men en sylvass avslutare, i alla fall på sprint. Om hon kan avsluta på samma sätt i distanslopp återstår att se även om vi fick en försmak under Tour de ski.
Jag hade nog gärna haft Kalla på sistasträckan men Grip brukar veta vad han gör.

Tyskland har ett ganska starkt lag. Victoria Carl kommer vi att få höra mycket om framöver men hon klarade inte sprintkvalet tidigare under VM. Förstasträckan passar henne nog men återstår att se om hon har form nog att hänga med. Resten av laget är stabila åkare som mycket väl kan blanda sig i en medaljstrid men att hota Sverige eller Norge borde vara för svårt.

Medaljtips: Norge, Sverige, Tyskland
Outsiders: Frankrike och Finland

VM Falun dag 5 Herrar 15km

Dags för herrarnas fristilslopp. Med tanke på damernas lopp kanske man ska ta med fler outsiders, den satte jag i alla fall. Snön spelade stor roll för resultatet även om Kalla nog hade vunnit oavsett.

Det finns ett antal som kan vinna 15km fri stil med individuell start.
Jag håller nog Dario Cologna som favorit. Schweizaren har visat att formen finns där och då är han svår att stå emot på såna här lopp.
En som också visar extremt bra form är Finn Hågen Krogh, om han hunnit återhämta sig från guldloppet och allt som följer med en sån seger så blir han farlig. Han vann, liksom Kalla, genrepet över denna distans i Östersund. Fransmannen Manificat har också han visat på en stadigt uppåtgående form och är stark i fristil och gillar backar att klättra i.

En utvilad Johan Olsson gör sin första start för mästerskapet. Han har missat mycket träning denna säsong men skulle inte ställa upp om han inte ansåg sig ha chans. Jag tror att hans bästa chans är på 5-milen men med Olsson vet man aldrig.
Marcus Hellner har detta som sin favoritdistans. Han visade inte på toppform i skiathlonen men har han hittat den så kan han gå riktigt bra. Det kan även Halfvarson om han får ihop sin taktik och lyckas undgå stavbrott. Daniel Richardsson har varit förkyld och därför missat inledningen av mästerskapet, det gör att jag tror han får svårt hamna riktigt långt fram.

Ryske Legkov har kapacitet att slåss om guld om han får det att stämma denna dag. Han gör sin första start i mästerskapet så hans form är lite mer tveksam.

Finländarna Heikkinen och Iivo Niskanen blandar och ger. Båda har tidigare visat att de kan vinna såna här lopp men de kan lika gärna komma utanför topp 30.

Och slutligen Petter Northug. 2 guld så här långt. Denna distans som alla sa han inte kunde vinna. Han är regerande mästare efter den imponerande segern i Val Di Fiemme för två år sedan. Han föredrar klart masstartslopp men är inte chanslös med den dunderform han har här. Eftersom han har en friplats har han sagt att han ska chansa lite för att nå guld. Gå ut hårt från start men om han känner att det inte går så kommer han att spara sig till stafetten.

Medaljtips: Cologna, Krogh, Manificat
Outsiders: Hellner, Northug, Jespersen

VM Falun dag 4 Damer 10km

Så efter en vilodag så är det dags att köra igen. Nu blir det bara en tävling per dag, separerar damerna och herrarna resten av VM.

Damerna kör först. Detta lopp är det enda med individuell start. Det gör det inte riktigt lika markant som på herrsidan men det gynnar inte extrema spurtspecialister som inte får draghjälp fram till upploppet.

Det här var på förhand största medaljchansen för Sverige med en Charlotte Kalla i form. Nu har Sverige redan tagit medaljer men inget guld och detta är Kallas favoritdistans. Hon har visat bra form under skiathlonen även om hon la lite för mycket energi för tidigt för att ha en chans hänga på Johaug när hon ryckte.

Givetvis går det inte att räkna bort Björgen i detta lopp. Hon valde att stå över lagsprinten för att villa upp kroppen efter genomklappningen (för att vara Marit) i skiathlonen. Är hon utvilad igen blir hon svårstoppad men Kallas lopp i Östersund visar att hon kan vinna över Björgen.

Det går heller inte att räkna bort Johaug som visat med sin seger att hon hittat formen till VM. Hon gillar individuella starter och kommer köra hårt. Johaug går ut näst sist av de riktigt bra åkarna och det kommer ge henne fördelen av att kunna få tider från tidigare startande att gå på. Detsamma gäller för Björgen som är den enda som startar bakom Johaug. Kalla måste göra sitt lopp själv utan baktider från de största utmanarna.

Utöver dessa tre går det inte räkna bort övriga norskor, Weng är en duktig fristilsåkare och Jacobsen visade med sitt silver att hon är i form och hon har varit bra med individuell start tidigare denna säsong också. Ryskan Tchekaleva är en utmanare om hon hittat formen liksom finskan Niskanen som dock får svårt räcka hela vägen om det är som det brukar.

Outsiders säger jag Jessica Diggins, tjejen är grym på att klättra, det har hon visat i Tour de ski avslutningen. Hon är en förstklassig fristilsåkare men visade ingen toppform i sprintstafetten. Veteranen Claudia Nystad vet man inte riktigt var man har men hon bör inte räcka till topplaceringar längre.

Medaljtips: Björgen, Kalla, Johaug.
Lite mer osäker på inbördes ordningen.

VM Falun dag 3 sprintstafett herrar

När det kommer till herrarnas sprintstafett är det risk för upprepning bland de länder jag tippar men det finns några skillnader. Och här är det fler åkare som kör som inte är sprintspecialister.
Norge kör med ledaren av sprintvärldscupen Hågen Krogh som nu får köra efter att ha petats i individuella sprinten. Han kör tillsammans med Northug som om han återhämtat sig från dagens lopp tillhör världens bästa avslutare, det laget blir farliga.

Sverige utmanar starkt och har stor chans på medalj. Sprintspecialisten som åkte ut i semifinalen i torsdags, Peterson kör tillsammans Halfvarsson. Där gäller också att Halfvarsson måste ha återhämtat sig från loppet igår där han hängde med i hårt tempo hela vägen. Om de kan utnyttja sina styrkor och Halfvarsson lyckas med sin taktik som omväxling så ligger de bra till.

Italiens Pellegrino visade kanonform när han utmanade in på upploppet i den individuella sprinten. Han är bättre i den fria stilen och om hans kollega Noeckler håller ihop sin del kommer de vara med långt framme.

Ett lag som absolut inte går att räkna bort med det lag de ställer upp är Ryssland. Kriukov visade riktigt bra form när han med en tåspets missade bronset i torsdags. Petukhov hade inte sin dag då men har en väldigt hög grundkapacitet som tar honom långt.

Outsiders är Frankrike och Kanada.
Kanada kör inte med Harvey som gjort två lysande lopp. Men deras avslutare Valjas är en utmärkt spurtare som kan ställa till det för vem som helst.

Herrarnas lopp brukar gå väldigt fort och ganska ryckigt. Uthållighet brukar löna sig, och vassa armbågar. Den som kan hänga med de första vändorna för första sträckan och spara krafter till sista varvet och där rycka och därmed ge fördel till sin avslutningsåkare kommer ha stora chanser att lyckas. Det gäller att vara stark och smart.

Medaljtipset är: Norge, Italien, Ryssland

VM Falun dag 3 Lagsprint damer

Så var det dags för lagsprint.
Favoritskapet får delas mellan Norge och Sverige, Norge kör inte med Björgen men har Flugstad Östberg och Caspersen Falla, båda var i individuella finalen. Enda lilla frågetecknet är om uthålligheten räcker då de inte kör så många vanliga lopp och sprintstafetterna brukar gynna de åkare som inte är sprintspecialister.

Dock verkar de flesta länder ha enbart specialister i lagen.
Sverige kör med bronsmedaljören Stina Nilsson och mästerskapsåkaren Ingemarsdotter, jag är lite tveksam till den senare som inte verkar ha prickat formen riktigt. Men, hon är sällan dålig i såna här lopp så jag tippar på medalj.

Tyskland har ett bra lag med Fessel och Herrman även om ingen av dem var framträdande i den individuella sprinten. Är de på topp blir de farliga.
Ryska damerna brukar vara bra i såna här lopp och det är inga dåliga åkare som kör så dem får man se upp med.

Outsiders är Finland och USA.
Schweiz gör en intressant start med van der Graaff och långloppsspecialisten Seraina Boner, flerfaldig vinnare i långloppsvärldscupen och brukar åka Vasaloppet med stor framgång.

VM i Falun dag 2 Herrarnas skiathlon

Då var det dags för herrarnas skiathlon. Man ser på damernas att det går att dra ifrån, det kommer vara bra för svenskarna. Dock är Johnsrud Sundbys sjukdomsfrånfall en nackdel i det syftet. Han hade gärna satt upp farten tillsammans med Hellner och några till. Främsta orsaken till att sätta fart är för att skaka av sig Northug. Han är i form och har en spurt som väldigt få kan stå emot, framförallt i långlopp. Om Cologna hittat formen sätter han nog gärna fart och han är mycket farlig till slutsegern.

Hellner visar gryende form och gillar att sätta fart. Det gäller dock att han har ork hela vägen. Samma gäller för Halfvarsson som har en vana att gå ut för hårt och inte orka hela loppet istället. Han är en dålig taktiker, får han ordning på det så blir han farlig. Han har en bra spurt även om jag inte tror han tar Northug över upploppet.

Förutom ovan nämnda ska man inte räkna bort ryssarna, Belov har visat att han kan vara med och hota över långlopp. Likaså Vylegzhanin som visat att han kan hänga och även har en bra avslutning. Inte heller ska man glömma Poltoranin om han vänt formen och håller ihop sin fristilsdel som ibland är svagare. En som visade bra form i genrepet var fransmannen Manificat. Man ska inte heller glömma Iivo Niskanen, jag varnade för systern som kom 4a, brorsan har haft större framgångar förut. Även Heikkinen kan vara farlig om han har en bra dag.

Två scenarior som troligen ger väldigt olika slutresultat. Blir det låg fart och samlat fält så blir Northug svårslagen om han inte får samma bakslag på formen som Björgen visade på i dagens lopp.
Blir det hård fart och många ryck är det ovisst vem som vinner men Hellner har en bra chans liksom ryssarna då. Är Manificat med till fristilen så blir han farlig.
Det gäller att tillräckligt många vågar sätta fart och tror sig om att orka den uppoffringen.

Jag tror på en schweizisk medalj, en svensk och en rysk.
Jag tror de lyckas köra bort Northug, men det är också något som många försökt med utan att lyckas så han kan mycket väl ta sin andra medalj i detta mästerskap.

Falun VM dag 2 Damernas skiathlon

Jo egentligen är det dag 3, jag vet.
Men jag är för dåligt insatt i backhoppning så jag kan inte rättvist säga vad jag tror om resultaten där. Därför är det dag 2 med längdåkning från Falun.

Det är dags för skiathlon för damer och herrar.
Detta inlägg behandlar damernas tävling som startar först. Herrarnas kommer i ett senare inlägg men givetvis innan start.

Masstart ger lite andra förutsättningar även om det inte är lika tydligt på damsidan som på herrsidan. Efter sprintsegern är det tydligt att Marit Björgen prickat formen. Skiathlon brukar passa henne utmärkt och hon måste gälla som favorit. Hon är lika bra i skejt som klassiskt till skillnad från svenska utmanaren Charlotte Kalla. Kalla måste dock ses med bra chans efter sitt formbevis föregående helg. Det gäller att hon klarar skiftet från klassiskt till skejt utan att tappa tekniken vilket hänt henne förut.

Med tanke på vädret i Falun så verkar det som att det kommer bli svårt för någon att spräcka fältet själv. Det gör att Johaugs chanser minskar då hon inte är någon spurtare utan behöver rycka ifrån innan upploppet. Dock ska man aldrig underskatta bergsgeten som är så lätt på snön. Hon kan rycka ifrån ändå, men det krävs mycket för att få avstånd till Björgen och kanske även Kalla.

Det finns fler som vill vara med och slåss om medaljerna. Med bra dagar går ingen norska att räkna bort. Weng har visat bra form hela säsongen och kan bli farlig då hon är stabil i både klassiskt och skejt och hon har en bra spurt. Med en bra form kan även Uhrenholt Jacobsen utmana om medaljerna. Hon är stark med en bra spurt.

Ryskan Tchekaleva ska inte räknas bort. Hon har gjort flera bra lopp denna säsong och ryskorna brukar pricka formen till mästerskap. Finland håller på att skapa något nytt och Kerttu Niskanen är på gång, jag tror inte hon räcker till ännu men i framtiden tror jag hon blir att räkna med.

Tyska Victoria Carl firade enorma framgånger på U23 VM i Januari. Hon har nog inte uthålligheten som de äldre tjejerna hunnit skaffa sig än men det kommer. Hon har en stor talang. Hon hade en rejäl formtopp till U23 och har nog inte hunnit pricka in en ny. Hon missade att kvala till sprinten vilket talar för det.

Mycket talar för ett spännande lopp som kan få flera scenarior beronde på väder och valla. Johaug vill och måste ha tempo. Björgen spelar det mindre roll. Kalla vill nog gärna ha lugnt på klassiska för att öka farten på skejtdelen.
Jag tror på en svensk och två norska medaljer i damernas skiathlon.

VM i Falun dag 1

Så var det dags igen.
Något ouppdaterat men saker händer.
Nu händer något kul i skidspåren igen. Hur kul återstår att se om några dagar.
VM i Falun börjar idag, eller det började igår men kvaltävlingar får inte så mycket uppmärksamhet, kanske orättvist men så är det dock. Kul för dem som lyckades kvala in dock!

Idag är det sprinttävlingar.
Det är en tuff bana och jag är rädd att det kommer avgöras genom fall.
Visst, fall ingår i sprint men det ska ändå inte avgöra tävlingar, det ska vara en faktor att räkna med men inget som tar över hela tänket. Finns några kurvor med isfläckar som det gäller se upp i.

Redan kvalet kan fälla några favoriter, det brukar försvinna någon.
Genom fall, helt fel valla, eller bara dålig form.
I detta fall försvann en av de stora favoriterna i helgens sprintgenrep.
Emil Jönsson fick en bristning i ljumsken. Väldigt tråkigt, hade varit kul se honom på ett mästerskap på hemmaplan, med en troligen mycket bra form.

Som i OS så verkar mycket stå mellan Norge och Sverige, framförallt på damsidan. Där verkar inte många kunna sätta emot alls. Visnar kan slå till om hon har prickat formen.
Björgen måste gälla som favorit, tuff bana ger henne fördel över de rena sprintåkarna såsom Stina Nilsson och Ingvild Flugstad Östberg. Mästerskapsåkaren Ida Ingemarsdotter ska inte räknas bort heller.

Outsidervarning för Kowalczyk och Randall. Kowalczyk är bra på klassiska sträckor och om Randall hittar gammal god form är hon livsfarlig på sprint.

På herrsidan har Norge fyra åkare med segerchanser, det måste man ju räkna med när de petar ledaren av sprintvärldscupen och helgens segrare Hågen Krogh.
Hattestad kanske har sett sin topp men han vann OS förra året och går aldrig att räkna bort i en sprinttävling även om han kanske har svårt hålla en hel säsong numera.
Petter Northug är distansåkare och bör därför gynnas på samma sätt som Björgen av den tuffa banan och många heat.
Han har med sig lillebror Tomas som fått sitt genombrott i år med en världscupseger. Jag tror han får svårt orka så många heat på en så tuff bana men han verkar ha samma vinnarskalle som brorsan så det återstår att se.
Herrarnas lopp brukar vara hårdare så det gäller för åkarna att hålla utrustningen hel och lite avstånd genom iskurvorna.

Från svensklägret är det Halfvarsson som är det stora hoppet. Får han ihop sin taktik, vilket brukar vara hans stora problem, så har han kapacitet för seger. Han är van längre distanser så orken ska inte vara några problem.
Även Peterson har kapacitet för segerstrid men där är formen ett stort frågetecken med tanke på hur säsongen sett ut.

På herrsidan ska man inte glömma ryssarna även om de inte varit så framträdande denna säsong. Kriukov och Ustuigov är alltid att räkna med på sprinttävlingar och orken brukar inte vara något problem. Den som förra året slog till flera gånger, Petukhov ska inte heller glömmas bort. Italienaren Pellegrino har vunnit flera tävlingar i år och har därför visat att han hör hemma i toppen bland sprintåkarna. Det är också farligt att räkna bort Kanadensarna Newell och Harvey som brukar slå till på mästerskap.

Herrtävlingen är jämnare än damtävlingen, iallafall på papperet. Många kan vinna och det kommer att bli en mycket tuff tävling.