VM Falun dag 4 Damer 10km

Så efter en vilodag så är det dags att köra igen. Nu blir det bara en tävling per dag, separerar damerna och herrarna resten av VM.

Damerna kör först. Detta lopp är det enda med individuell start. Det gör det inte riktigt lika markant som på herrsidan men det gynnar inte extrema spurtspecialister som inte får draghjälp fram till upploppet.

Det här var på förhand största medaljchansen för Sverige med en Charlotte Kalla i form. Nu har Sverige redan tagit medaljer men inget guld och detta är Kallas favoritdistans. Hon har visat bra form under skiathlonen även om hon la lite för mycket energi för tidigt för att ha en chans hänga på Johaug när hon ryckte.

Givetvis går det inte att räkna bort Björgen i detta lopp. Hon valde att stå över lagsprinten för att villa upp kroppen efter genomklappningen (för att vara Marit) i skiathlonen. Är hon utvilad igen blir hon svårstoppad men Kallas lopp i Östersund visar att hon kan vinna över Björgen.

Det går heller inte att räkna bort Johaug som visat med sin seger att hon hittat formen till VM. Hon gillar individuella starter och kommer köra hårt. Johaug går ut näst sist av de riktigt bra åkarna och det kommer ge henne fördelen av att kunna få tider från tidigare startande att gå på. Detsamma gäller för Björgen som är den enda som startar bakom Johaug. Kalla måste göra sitt lopp själv utan baktider från de största utmanarna.

Utöver dessa tre går det inte räkna bort övriga norskor, Weng är en duktig fristilsåkare och Jacobsen visade med sitt silver att hon är i form och hon har varit bra med individuell start tidigare denna säsong också. Ryskan Tchekaleva är en utmanare om hon hittat formen liksom finskan Niskanen som dock får svårt räcka hela vägen om det är som det brukar.

Outsiders säger jag Jessica Diggins, tjejen är grym på att klättra, det har hon visat i Tour de ski avslutningen. Hon är en förstklassig fristilsåkare men visade ingen toppform i sprintstafetten. Veteranen Claudia Nystad vet man inte riktigt var man har men hon bör inte räcka till topplaceringar längre.

Medaljtips: Björgen, Kalla, Johaug.
Lite mer osäker på inbördes ordningen.

This entry was posted in Sport, VM Falun and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply