Tour de Ski 2017

Trots att det saknas några huvudnamn vilket det alltid gör men kanske tyngre än vanligt i år. Johaug, drottningen av framförallt final climb men även av skidåkningen senaste året. Björgen och så Northug som alltid är med i toppen av slutställningen men har problem med slalombacken. Och givetvis de tre ryssarna som varit med i toppen senaste åren, Legkov, Vylegzhanin och Belov, stoppade på grund av misstänkt dopning från Sotji OS bland annat.

Damernas tävling har varit ovanligt jämn, kanske just därför. Medan herrarnas har varit betydligt mer ojämn. Detta mer beroende på att Ustiugov varit klasser bättre än föregående år, betydligt jämnare på högsta nivån.

Jag är lite orolig just för att han är ryss och plötsligt så överlägsen. Men det går inte att generalisera så egentligen. Eller, det är väl inte rätt att döma alla från samma land.
Han går ut i väldigt stor ledning, över en minut till Sundby och även om Sundby är en betydligt bättre klättrare är avståndet för stort. Om inte Ustiugov fullständigt klappar ihop så vinner han idag. Han är större och tyngre än Sundby men tillräckligt stabil för att hålla undan med det avståndet.

Damtävlingen är mer svårtippad. Men jag tror att Stina Nilsson får svårt att hålla undan. Hon har inte riktigt rutinen eller hårdheten ännu. Det är hennes första säsong då hon kör så många lopp och så många längre distanser. Hon har en toppform som talar för henne men att hon är längre och tyngre än motståndarna talar emot henne när det kommer till klättring. Jag tror att Heidi Weng vinner idag.
Jessica Diggins tappade lite väl mycket idag men är en fruktansvärt bra klättrare. Även Pärmakoski är en bra klättrare och inte alltför långt efter.
Kommer bli en spännande avslutning.

This entry was posted in Sport, Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply