Charlotte Kalla i vågstart – Lägger hon skidorna på hyllan nu?

Charlotte Kalla har länge varit Sveriges mest lysande stjärna i längdspåret. Sedan hon överraskande vann Tour de Ski med ett mäktigt ryck uppför slalombacken har hon dominerat från svensk sida och ofta varit med i toppen.

Men senaste åren har det gått tungt i världscupen, hon har dock prickat formen till mästerskapen och därför fortsatt räknats in i världstoppen.
Den här säsongen verkar det dock gå ännu tyngre, när jag såg nya Ski tour som gick i Norge och Sverige häromveckan så var sista dagen en jaktstart som avslutas med en vågstart.

Jag tror att det är, vad jag kan komma ihåg iallafall, första gången jag ser Charlotte Kalla “behöva” starta i en vågstart. Att hon ligger så långt bak i ett fält efter flera dagars tävlingar. Om jag tycker det känns tråkigt att se undrar jag hur hon känner sig.
Hon säger att det bara är att kämpa på och se över allt till nästa säsong, bevisligen har hon kapacitet och kan formtoppa. Men den där jämna höga nivån verkar borta.
Frågan är om den är borta för alltid eller om hon kan vända det igen och komma tillbaka till toppen av världscupen också.

Där är hon nog inte den starkast lysande svenska stjärnan längre heller. Stina Nilsson har tagit tronen på sprintsidan även om jag inte är helt förtjust i hur kommentatorerna hyllar henne oavsett vad hon gör och hur i loppen. Även på de längre distanserna har Nilsson tagit kliv även om hon inte riktigt etablerat sig där än. Där är Frida Karlsson det nya stjärnskottet och nog finns det talang och vilja hos henne. Kanske för mycket till och med med tanke på avstängningen hon drabbades av från landslaget denna vinter för att hon troligen tränat för hårt för länge så hennes värden var inte i balans.

Innan skidsäsongen avslutades i förtid såg jag Frida Karlsson vinna Holmenkollens klassiska 3-mil efter ett taktiskt smart drag att byta skidor. När Johaug inte bytte sina hade hon inget att sätta emot när svenskan kom ikapp med en kilometer kvar. Snyggt lopp av Karlsson, en praktskräll och det bådar gott inför framtiden. Hennes glöd, energi och kapacitet gör att bara hon inte övertränar sig kan hon gå jäkligt långt för en lång tid framöver.

Nästan roligast var dock att se Charlotte Kalla i det loppet. Må vara att hon också tjänade på ett skidbyte och inte orkade hänga med Ebba Andersson och Frida Karlsson. Däremot orkade hon gå ifrån resten av klungan med toppåkare och komma in på 4e plats, hennes klart bästa lopp och placering för säsongen.

Jag hade tänkt skriva att jag tror hon lägger av efter säsongen när hon känner att hon inte kan prestera med världseliten längre men med tanke på det här loppet så är det inte omöjligt hon siktar vidare till nästa säsong.

This entry was posted in Skidor, Sport and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply