Målkavalkad av ojämnt Hammarby

Hammarby handboll har en något ojämn säsong i Allsvenskan.
De åkte ur Elitserien både sportsligt och ekonomiskt i våras.
De tappade en del tongivande spelare samt några riktigt duktiga talanger.
Att Viktor Ahlstrand lämnade för en klubb i samma division sved en del måste jag medge. Jag vet givetvis inte vad som låg bakom men det bör inte ha varit det rent sportsliga då det som sagt är samma liga, istället för att gå till en elitserieklubb vilket borde ha varit aktuellt för honom.
Han hade behövts i dagens Hammarby men jag önskar honom all lycka i Karlskrona, så länge de inte går upp på bekostnad av Hammarby.

Som tur var valde lagkapten Gunnar Pettersson och väldigt tongivande spelaren Martin Dolk att förlänga. Sedan anslöt målvakt Linus Bergh och estniske landslagsspelaren Hendrik Varul samt etablerade och talangfulla Gustav Davidsson som har SM-guld med Sävehof. Davidsson är för bra för Allsvenskan så det är bara att tacka och ta emot att han ville till Stockholm. De har alla haft väldigt stor betydelse för de framgångar som laget haft denna säsong.

Ludvig Lindeberg bevakar motståndarna i försvaret för att sno bollen och göra mål i öppen kasse.

Ludvig Lindeberg bevakar motståndarna i försvaret för att sno bollen och göra mål i öppen kasse.

Men det är väldigt ojämna matcher.
Ofta har Hammarby haft stora ledningar som borde varit och känts säkra för att ändå krympa och bli mindre och mindre och i vissa fall helt försvinna och bli en förlust.
När spelet fungerar och flyter på är det snabbt, fartfyllt, ofta med snygga passningar och bra genombrott, inte sällan regisserade av Gustav Davidsson. Målvakt Bergh får flyt och stoppar allt och kontringarna sitter med, oftast, antingen Johan Nilsson eller Martin Dolk.

Sedan kommer tillfällena då laget nästan hade platsat i division 1. Allt verkar låsa sig, passningarna går inte fram, snappas upp eller kastas ut över sidlinjen. Försvaret ser ut att stå still och målvakten får inte tag på något. De stunder spelet ser ut så blir man lite lätt stressad och nervös över hur matchen ska gå.
Beroende på motstånd kan det räcka till seger ändå men ibland blir det förluster som känns onödiga.

Svårt att säga exakt vad ojämnheten beror på, alla lag har svackor i matcher, det lag som har kortast eller minst svacka är det lag som vinner matcherna.
Med tanke på att det är många unga, orutinerade och nyinkomna spelare så är det nog en orsak. Unga spelare brukar ha svårt hålla nivå över hela matcher, det kommer svackor. Men det blir väldigt tydligt hur sårbara Hammarby är när flera spelare får svackor samtidigt.

Idag mot jumbolaget Boden var Hammarby så stora favoriter att det inte ens gick spela på Grönvit seger på internet. Kändes ganska bra, tills matchen började.
Då funkade ingenting för hemmalaget. Dolk missade straffar, Bergh i målet fick inte tag på något och Davidsson körde fast. Kanske saknades Varul mer än han nog borde men underläget kunde skrivas till så mycket som 5mål vid ett tillfälle.
Tränare Fahlgren tog en timeout, ofta kan jag tycka de inte har någon direkt effekt, vid första anblick så inte heller denna.

Men förändringen att flytta ner Gunnar Pettersson till sexmeter i försvaret och låta Ludvig Lindeberg spela 1a i försvaret blev ett genidrag. Bajen kom igen och sen ikapp och förbi. Mycket tack vare bollstölder och Lindeberg som visade hur man ska göra när man utnyttjar att motståndarna spelar utan målvakt.
I andra halvlek var det nästan spel mot ett mål. Allt stämde för Hammarby, Davidsson gjorde 14 mål totalt, Lindeberg 8 och i övrigt var målskyttet utspritt på hela laget. Extra roligt var att se ungdomarna Albin Haas och Alexander Konradsson göra mål när de kom in under matchens sista tio minuter när den var avgjord. För Konradsson var det hans första mål i Hammarby tröjan, undrar om han får med sig matchbollen hem…
Kul att se lagkamraterna försöka lägga upp bollen lite åt de nya för att de skulle få göra mål och få självförtroende. Roligt och viktigt.

Framtiden kan bli intressant. Viktigt försöka minska svackorna och få tillbaka de skadade spelarna. Samt utveckla talangen hos de spelare som finns.
Samt så får inte nyckelspelarna gå sönder men så är det alltid.
Det kommer bli hårt om att gå tillbaka upp i Elitserien och jag är inte helt säker på att Hammarby är mogna för det spelmässigt.
Men ekonomiskt är det nog viktigt sett till TV och sponsorintäkter.

Hammarbys lag tackar sin klack efter matchen

Hammarbys lag tackar sin klack efter matchen

This entry was posted in Handboll, Sport, Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply