Falun VM dag 9 Herrarnas femmil

Så var det dags för VM:s sista tävling.
Damernas tremil blev fart från början. Johaug behöver det. Herrarnas femmil brukar inte bli lika ryckigt men det finns några som inte skulle ha något emot bra fart och ett sprängt fält. Dock pratas det om snöfall under loppet och det kommer göra det svårare för åkarna att gå ifrån. Samt så kommer vallan att spela en stor roll.

Johan Olsson gick ifrån frältet i Val di Fiemme för två år sen och lär försöka sätta fart tidigt. Med den form han visat så kommer konkurrenterna få jobba för att hänga med.
Dario Cologna gillar också fart och har hans form stigit lite till kommer han hänga med i alla fall. Han har en bättre spurt än Olsson om de har sällskap vid upploppet.

Manificat visar en riktigt bra form detta VM och är en mycket bra klassisk åkare precis som hans landsman Gaillard. Båda gillar fart och kan hjälpa till med farthållning. Dock behöver de toppform för att hänga med hela loppet.
Norske Tönseth har lite samma teknik som Olsson men är inte lika stabil eller bra än. Dock har han bra kapacitet och visar bra form under detta VM. Han vill nog gärna ha fart då han inte har någon direkt bra avslutning. Vid en masstart kan man inte räkna bort varken regerande OS-mästaren Legkov eller Vylegzhanin som vann skiathlonen, han är bra på att hänga när andra drar.

Världscupledaren och Tour de ski vinnaren Martin Johnsrud Sundby har anlänt Falun efter att ha varit sjuk i influensa. Han gör mästerskapets första start. Kapacitetsmässigt är han segerkandidat i en femmil men med denna uppladdning tror jag inte att hans kropp räcker till så snart efter tillfrisknandet.

Gamla gardet brukar gilla femmilar i klassisk stil. Giorgio Di Centa brukar gilla tempo men jag har svårt se honom hänga med fem mil. Lukas Bauer är en av världens bästa klassiska åkare men senaste åren har kanonloppen varit lätträknade. Dock kan han slå till när man minst anar det.

En epok går i graven men jag är så glad att Hellner gav sin plats till Anders Södergren som kanske passerat sina bästa dagar men han kan än. Och han förtjänar denna avslutning, en klassisk femmil på hemmaplan. Jag unnar honom all framgång och har han prickat formen och det blir fart på loppet kan han vara med högt upp och slåss i alla fall även om jag inte ser det räcka hela vägen.

En som det aldrig går att räkna bort i en masstart är Northug. Även om femmilar inte är hans favoritdistans har han både OS och VM guld i femmil, varav en i klassisk stil. Han föredrar när det inte är alltför hårt tempo i täten så han bara kan hänga med till sista kilometern. Men är han i riktigt kanonform och VM:et visar åt det hållet så går han aldrig att räkna bort när det är hängåkning.

Medaljtips: Johan Olsson, Cologna, Manificat
Outsider: Northug, Vylegzhanin, Gaillard, Tönseth