Falun VM dag 7 Herrstafett

På förhand känns herrstafetten jämnare än damernas.
Inget lag är lika överlägsna som Norge och Sverige såg ut att vara.
Som jag skrev igår är det så mycket som ska fungera i en stafett, det är fyra åkare som måste ha dagen, inte bara en. Däremot räcker det att en åkare har en dålig dag för att hela laget ska hamna långt efter. Ett jämnt lag är att föredra framför en storstjärna, fråga Schweiz Dario Cologna vilket han skulle föredra just i stafetter.

Men jag ska bena ut mina tips och tankar.
Även denna stafett tror jag på Norge och Sverige som favoriter. Men de hotas mer bakifrån. Det brukar inte hända saker lika tidigt i herrarnas stafett som i damernas. Men jag tror att Sverige kommer försöka skaka av sig Norge innan sistasträckan, för jag har svårt att se Halfvarsson ha en chans mot Northug denna gången heller.

Sverige har ett väldigt jämnt lag på papperet. Ingen topptoppstjärna a la Kalla men heller ingen som visat dålig form egentligen. Richardsson är kanske ett frågetecken då han var sjuk så länge precis innan och in i VM. Svårt sia om hur hans kropp tog det hårda fristilsloppet. Olsson kan mycket väl försöka spräcka fältet på sin sträcka, en uppgift som Hellner säkert gärna tar över också. Halfvarsson försöker säkert också sticka ifrån alla som kan vara med men han borde snarare ta det lite lugnt då hans taktikval är minst sagt lite ogenomtänkta ibland. Han har en bra spurt som räcker mot de flesta, men det finns en orsak till att de bör skaka av sig Norge innan upploppet.

Norge har ett ovanligt tamt lag, i alla fall på det tre första sträckorna. Alla åkarna har kapacitet, annars är man inte i det landslaget. Men ingen av dem har övertygat direkt, möjligen med undantag för Tönseth som gjorde ett mycket bra lopp som 4a i skiathlonen. Jag finner det lite märkligt att de återigen petar Krogh. Han gjorde ett ganska bra lopp i fristilen som 5a och var oslagbar i sprintstafetten samt har haft en riktigt bra form på slutet. Glöersen som kör tredjesträckan var den enda norrmannen före honom i fristilsloppet så man får anta det är så uttagningen gjordes. Vad det gäller de klassiska sträckorna så startar Dyrhaug, han var med i skathlonen och kom 7a. Att använda den som uttagningen är lite orättvist mot Krogh men får anta det ligger nåt sådant bakom. Att de har Northug på sistasträckan är ingen skräll. Det är egentligen den enda sträckan som passar honom och Norska ledningen precis som motståndarna vet att det är få om ens någon som kan ta honom i en spurt om medaljer. Men för att nå den spurten så måste övriga killar göra riktigt bra lopp. Jag tror inte det kommer räcka till på de första sträckorna för att hänga med övriga länder som lär dra så hårt de orkar.
Men det återstår att se.

Ryssland har ett jämt lag med mycket starka åkare. Guldmedaljören i skiathlon kör första sträckan. OS guldmedaljören på femmilen Legkov kör tredjesträckan och Belov med en stark spurt avslutar. De går inte att räkna bort om de har fått ihop formen på alla åkarna. Även andrasträckans Bessmertnykh är en bra åkare. Ryssarna är starka och vill nog bra gärna ta ett lagguld.

Frankrike har ett till tre fjärdedelar riktigt bra lag. Sistasträckans Backscheider är den jag tvivlar på. Han är ung och kommer säkert bli bra men frågan är om det räcker redan nu. De kan mycket väl spela en stor roll på de klassiska sträckorna men kommer nog satsa på att hänga med när det går över till fri stil.

Medaljtips: Ryssland, Sverige, Frankrike
Tror på omvända roller på de två första om inte Halfvarsson lägger massa kraft på att dra fram Belov till upploppet.
Outsiders: Norge, Finland, Italien
Är Northug mindre än 10sec från tät vid växling tror jag Norge vinner.

This entry was posted in Sport, VM Falun and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply