Falun dag 6 Damstafett

På förhand ska egentligen damstafetten stå mellan Sverige och Norge.
Så enkelt brukar det aldrig vara i stafett.
Norge borde dessutom vinna rätt lätt om man ser till laget. Men, det är ett litet frågetecken för Björgen trots allt. Hon har inte gjort bra distanslopp i VM, en gång är ingen gång men även om det var dåligt vallat och snöstorm borde hon varit längre fram i 10km.

Norge har det på papperet starkaste laget med Weng, Johaug, Jacobsen och Björgen. Weng var bästa norska i snöstormen. Johaug visar form. Jacobsen har även hon visat form och Björgen vet alla vad hon kan. Men i en stafett så räcker det att en åkare har en dålig dag så är det så gott som kört. Att sätta Johaug på klassiskt istället för den tredje sträckan är intressant. Den sträckan brukar vara viktig.

Sverige har ett nästan helt nytt lag från OS, bara Kalla är kvar. jag själv tycker det är lite märkliga beslut i uttagningen men det märker vi imorgon om det är. Kalla ska givetvis köra. Men de sätter henne på en klassisk sträcka, en stil som fram till för nåt år sen var lika med katastrof för henne i det närmaste. Känns som att de inte utnyttjar hennes kapacitet ordentligt. Dock, kan jag misstänka att det är för att svara upp mot det ryck som Johaug lär göra. Inte många kan hänga med på ett sånt, Kalla visade i skiathlonen att hon kan. Bleckur och Rydqvist har gjort bra VM, riktigt bra till och med så det är inget fel att de petar Wikén och Haag. Stina Nilsson kommer få en tuff uppgift. Hon är ingen van distansåkare men en sylvass avslutare, i alla fall på sprint. Om hon kan avsluta på samma sätt i distanslopp återstår att se även om vi fick en försmak under Tour de ski.
Jag hade nog gärna haft Kalla på sistasträckan men Grip brukar veta vad han gör.

Tyskland har ett ganska starkt lag. Victoria Carl kommer vi att få höra mycket om framöver men hon klarade inte sprintkvalet tidigare under VM. Förstasträckan passar henne nog men återstår att se om hon har form nog att hänga med. Resten av laget är stabila åkare som mycket väl kan blanda sig i en medaljstrid men att hota Sverige eller Norge borde vara för svårt.

Medaljtips: Norge, Sverige, Tyskland
Outsiders: Frankrike och Finland

This entry was posted in Sport, VM Falun and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply