VM Falun dag 5 Herrar 15km

Dags för herrarnas fristilslopp. Med tanke på damernas lopp kanske man ska ta med fler outsiders, den satte jag i alla fall. Snön spelade stor roll för resultatet även om Kalla nog hade vunnit oavsett.

Det finns ett antal som kan vinna 15km fri stil med individuell start.
Jag håller nog Dario Cologna som favorit. Schweizaren har visat att formen finns där och då är han svår att stå emot på såna här lopp.
En som också visar extremt bra form är Finn Hågen Krogh, om han hunnit återhämta sig från guldloppet och allt som följer med en sån seger så blir han farlig. Han vann, liksom Kalla, genrepet över denna distans i Östersund. Fransmannen Manificat har också han visat på en stadigt uppåtgående form och är stark i fristil och gillar backar att klättra i.

En utvilad Johan Olsson gör sin första start för mästerskapet. Han har missat mycket träning denna säsong men skulle inte ställa upp om han inte ansåg sig ha chans. Jag tror att hans bästa chans är på 5-milen men med Olsson vet man aldrig.
Marcus Hellner har detta som sin favoritdistans. Han visade inte på toppform i skiathlonen men har han hittat den så kan han gå riktigt bra. Det kan även Halfvarson om han får ihop sin taktik och lyckas undgå stavbrott. Daniel Richardsson har varit förkyld och därför missat inledningen av mästerskapet, det gör att jag tror han får svårt hamna riktigt långt fram.

Ryske Legkov har kapacitet att slåss om guld om han får det att stämma denna dag. Han gör sin första start i mästerskapet så hans form är lite mer tveksam.

Finländarna Heikkinen och Iivo Niskanen blandar och ger. Båda har tidigare visat att de kan vinna såna här lopp men de kan lika gärna komma utanför topp 30.

Och slutligen Petter Northug. 2 guld så här långt. Denna distans som alla sa han inte kunde vinna. Han är regerande mästare efter den imponerande segern i Val Di Fiemme för två år sedan. Han föredrar klart masstartslopp men är inte chanslös med den dunderform han har här. Eftersom han har en friplats har han sagt att han ska chansa lite för att nå guld. Gå ut hårt från start men om han känner att det inte går så kommer han att spara sig till stafetten.

Medaljtips: Cologna, Krogh, Manificat
Outsiders: Hellner, Northug, Jespersen

This entry was posted in Sport, VM Falun and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply