Falun VM dag 2 Damernas skiathlon

Jo egentligen är det dag 3, jag vet.
Men jag är för dåligt insatt i backhoppning så jag kan inte rättvist säga vad jag tror om resultaten där. Därför är det dag 2 med längdåkning från Falun.

Det är dags för skiathlon för damer och herrar.
Detta inlägg behandlar damernas tävling som startar först. Herrarnas kommer i ett senare inlägg men givetvis innan start.

Masstart ger lite andra förutsättningar även om det inte är lika tydligt på damsidan som på herrsidan. Efter sprintsegern är det tydligt att Marit Björgen prickat formen. Skiathlon brukar passa henne utmärkt och hon måste gälla som favorit. Hon är lika bra i skejt som klassiskt till skillnad från svenska utmanaren Charlotte Kalla. Kalla måste dock ses med bra chans efter sitt formbevis föregående helg. Det gäller att hon klarar skiftet från klassiskt till skejt utan att tappa tekniken vilket hänt henne förut.

Med tanke på vädret i Falun så verkar det som att det kommer bli svårt för någon att spräcka fältet själv. Det gör att Johaugs chanser minskar då hon inte är någon spurtare utan behöver rycka ifrån innan upploppet. Dock ska man aldrig underskatta bergsgeten som är så lätt på snön. Hon kan rycka ifrån ändå, men det krävs mycket för att få avstånd till Björgen och kanske även Kalla.

Det finns fler som vill vara med och slåss om medaljerna. Med bra dagar går ingen norska att räkna bort. Weng har visat bra form hela säsongen och kan bli farlig då hon är stabil i både klassiskt och skejt och hon har en bra spurt. Med en bra form kan även Uhrenholt Jacobsen utmana om medaljerna. Hon är stark med en bra spurt.

Ryskan Tchekaleva ska inte räknas bort. Hon har gjort flera bra lopp denna säsong och ryskorna brukar pricka formen till mästerskap. Finland håller på att skapa något nytt och Kerttu Niskanen är på gång, jag tror inte hon räcker till ännu men i framtiden tror jag hon blir att räkna med.

Tyska Victoria Carl firade enorma framgånger på U23 VM i Januari. Hon har nog inte uthålligheten som de äldre tjejerna hunnit skaffa sig än men det kommer. Hon har en stor talang. Hon hade en rejäl formtopp till U23 och har nog inte hunnit pricka in en ny. Hon missade att kvala till sprinten vilket talar för det.

Mycket talar för ett spännande lopp som kan få flera scenarior beronde på väder och valla. Johaug vill och måste ha tempo. Björgen spelar det mindre roll. Kalla vill nog gärna ha lugnt på klassiska för att öka farten på skejtdelen.
Jag tror på en svensk och två norska medaljer i damernas skiathlon.

This entry was posted in Sport, VM Falun and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply