Dopningen knäcker friidrotten

Det var en riktigt svart dag när jag läste att både Tyson Gay och Asafa Powell åkt fast för dopning. Att Veronica Campbell-Brown och nu också Sherone Simpson också fast gör det bara ännu värre. Två namn är inte offentliggjorda men de som blivit kända är illa nog.

Friidrotten har klarat många smällar, från Ben Johnson 1988 till Tim Montgomery och Marion Jones. Den kommer klara de här smällarna också även om VM i augusti har tappat mycket av sitt intresse när Gay inte ska vara med.
Vad jag inte tror friidrotten skulle klara är om den största också är dopad, om det visar sig att Usain Bolt tar otillåtna medel. Den smällen skulle kräva lång återhämtning.

Förtroendet för friidrotten verkar inte alltid påverka intresset. Man tittar trots att man inte tror att utövarna är rena. Kan förklara en del svaga svenska placeringar med att vi i Sverige inte dopar oss och därför inte kan mäta oss med de bästa.
Det tycker jag är lite skenheligt.
Visst, dopning kanske inte är lika utbrett i Sverige som det verkar vara i andra länder.
Men att säga stensäkert att inga svenska idrottare idag är dopade, medan man säger att alla andra länder använder otillåtna preparat, det har jag svårt att tro på.

Skulle den svenska moralen, etiken och samhällstänkandet vara så mycket starkare i Sverige än i Norge eller Schweiz? Knappast. Tar vi för givet att andra länder dopar sig så tror jag nog att vi får ta och tänka en gång till innan vi garanterar att inga svenska idrottare är dopade. Det har ju förekommit förut, flera gånger, med dopningsskandaler i Sverige.
Linda Haglund är en som fått sota länge för sitt “misstag”. Hockeymålvakten Robin Rahm för några år sedan är ett annat exempel.

Jag tror att om andra länder har stjärnor som dopar sig, då finns nog dopningen i Sverige också. Kanske inte på samma sätt men nog lär det finnas idrottare även i Sverige som försöker sig på genvägar till framgång.

Jag hoppas naturligtvis att jag har fel, att inga svenskar är dopade.
Att vi i det här landet når framgångar på rätt sätt, på ett rent sätt.
Jag hoppas också att Usain Bolt inte är det, det skulle förstöra så oerhört mycket för friidrotten.
Jag har länge gillat Powell, hållt tummarna för honom i mästerskap eftersom hans nerver inte verkar ha hållit, nu är det bara svart, det är tragiskt och tråkigt.
Jag hoppas att straffen skärps, beroende på medel och avsikt tycker jag precis som Robert Kronberg att straffen kan vara på livstid, stäng av dem för evigt från att tävla.
Men se till att straffen drabbar agenter också, många gånger tror jag det är agenterna som får idrottarna att ta otillåtna medel för att hävda sig bättre och då tjäna in mer pengar.

Att misstankarna nu riktas allt skarpare mot Bolt är inte så konstigt, om alla som är i närheten av hans tider och nästan kan utmana honom visar sig ha tagit otillåten hjälp för att lyckas, då börjar det bli svårt att tro att Bolt är ren. Men jag hoppas verkligen att han tränar bra och har sån talang och att det är det som gör att han springer så fort.
Inte att han äter “rätt” otillåten substans för att springa fort utan att åka fast.
Jag hoppas det, men om jag tror det, ja det är mer tveksamt.

This entry was posted in Internationellt, Sport. Bookmark the permalink.

Leave a Reply