Corona hysteri- överdrivet eller motiverat

Det är panik kring Corona viruset.
Det påverkar väldigt mycket i hela världen. Länder stängs ner mer eller mindre.
Konserter ställs in, idrottsevenemang spelades utan publik för att sedan stängas ner helt.
Människor uppmanas att inte resa i onödan, hålla sig på lite avstånd samt vara extra noga med handtvätt. Måste dock undra om ingen har tvättat händerna förut…

Jag anser dock paniken lite överdriven eller iallafall så är det fel personer som har panik.
Är du inte en riskgrupp är det ungefär som en vanlig influensa, du blir sjuk men klarar dig förutom i ovanliga fall, precis som vanlig influensa.
Sen att ingen vill ha influensa heller, det är givet.

Dock är det mer vanliga vuxna som har panik än pensionärer och liknande som är i riskgrupper. Eller så hörs de bara inte. Mötte grannen i trapphuset för några dagar sedan, han har börjat hamstra och verkade allmänt stressad över det hela.
“Jag har inte tid att bli sjuk sa han”
Nej, vem tusan har det egentligen men det argumentet håller ju inte som grund till sån här hysteri.

Då är det mer att det inte är färdigmuterat eller inte finns något botemedel eller vaccin som är en vettigare grund för stress. Och ingen vet hur lång tid det kan ta innan det planar ut eller är under kontroll.
Ovisshet skapar panik.
Fast att gå så här långt. Det är ju lite för att människor inte är intelligenta nog att stanna hemma om de är sjuka, eller inte anser sig ha råd snarare.
Direktiven som går ut är glasklara på hur du borde göra för att minska riskspridningen men inte för hur du ska klara dig ekonomiskt om du stannar hemma med en “vanlig” förkylning som ger samma symptom så du “får” inte vara på jobbet men är inte direkt sjuk.

Hade varit bättre om det handlat om denna Corona istället….

Självklart är Corona allvarligt, inte tu tal om saken med alla dödsfall i världen.
Men att köpa upp allt toalettpapper, allt mjöl och all jäst som finns i tre matbutiker i ett centrum, det känns minst sagt överdrivet. Ska alla börja baka sitt eget bröd nu direkt?
Bagerierna behöver snarare allt stöd de kan få för att finnas kvar efter Corona.
Hade jag haft ett bageri i närheten hade jag definitivt handlat mer bröd.
Samma sak om det inte vore så onyttigt med utemat, så hade jag köpt mer för att stödja dem. Kanske inte ätit där men tagit hem, vilket jag gör ändå.

Däremot är jag rädd för att mina föräldrar ska bli sjuka. Eller andra i riskgrupper som jag känner, äldre eller sjuka. Jag har rekommenderat mamma att hålla sig hemma om det går och skulle gärna hjälpa dem ännu mer om jag bara kunde.
Vad jag hör från vänner inom vården är att det här inte kommer bli vackert, folk kommer dö, många kommer dö. Vårdpersonalen hinner inte med och det kommer bli än svårare om skolorna stängs för då måste de passa sina barn i många fall.

Det känns lite surrealistiskt att fortsätta livet som vanligt men se tomma hyllor i affären och mindre folk nästan överallt. Att läsa allting stängs men inte direkt bli påverkad.
Mindre trafik men känns som fler ovana förare i trafiken istället.

Så jag säger väl att man ska följa rekommendationerna om att hålla sig hemma om man är sjuk även om man inte är allvarligt sjuk själv så kan ett möte med fel person ge allvarliga konsekvenser för dem. De kanske har anhöriga i riskgrupper.
Så även om det inte påverkas oss själva måste vi nog tänka ett steg till och försöka hjälpa våra medmänniskor att inte smitta de i riskgrupper. Hjälpas åt så mycket vi kan helt enkelt. Och sen hoppas jag bara det minskar ner och blir under kontroll så snart som möjligt så vården inte går mer på knäna och dödsfallen helst inte blir fler alls.

Att jag vill ha igång mina sportevenemang och konserter är en bisak. OS också, hur stort det än är för mig och många i världen på flera sätt.
Folkhälsan är givetvis viktigare. Bara göra vad man kan för sina medmänniskor nu.

This entry was posted in Blogg, Livet and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply