Zlatan statyn väcker känslor

Vet inte vad jag ska säga egentligen. Men inte helt oväntat så har Zlatan för höga tankar om sig själv.
Att gå ut och säga att han gjort så mycket för Malmö FF och att de vet det så ingen kommer ta illa upp av att han köper in sig i Hammarby är oerhört befängt.
Det visar på dålig verklighetsförankring eller väldigt för höga tankar om sig själv.
I Zlatans fall skulle jag tro det är en kombination.

Han tror alla förlåter allt för att han är han. Störst, bäst och vackrast.
Sen kan man tycka vad man vill om det, jag tycker han har en oerhörd talang och är en gudabenådad fotbollsspelare, eller har varit iallafall. Men att tro att man står över negativa tankar eller reaktioner bara något man tror man gjort som man uppförstorar i efterhand. Det är inte verklighetsförankrat. Men det är Zlatans värld.
Med sitt sätt har Zlatan alltid skapat känslor, på gott och ont. Både positiva och negativa. Det är så med människor som syns och hörs oavsett inom vilket område.

Att det skulle bli starka reaktioner förstod jag. Att han skulle bli kallad svikare visste jag. Det är inte svårt att inse om man är det minsta insatt eller intresserad av fotboll.
Att tro att det skulle gå obemärkt förbi bland Malmös fans visar på oförståelse för hur människor kan brinna för ett lag, en sport. Laget är större än människan i mångt och mycket. Några spelare har skapat sig hjältestatus och ikoniska namn med hjärta för klubben och sina insatser på olika sätt. Som Markus Rosenberg i Malmö och Kennedy Bakircioglu i Hammarby. Zlatan tillhörde dem nästan i Malmö, mer för att han fortsatte förknippas med klubben och staden när han blev världsstjärna än för sina insatser i klubben som spelare.

Däremot är fans överlag inte så förlåtande mot sina ikoner när de gör avsteg från sina lag. Det borde Zlatan ha insett.
Att det sedan givetvis inte är okej att vandalisera en staty på grund av att den som den föreställer inte längre lever upp till sin status. Det är självklart.
Finns en orsak till att man nog inte ska uppföra statyer av levande personer. Har man statystatus efter sin död går det inte att ändra på grund av något beslut taget av affärsmässiga skäl. Zlatan har inte de känslorna för klubben på det sättet.
Han är affärsman och investerar för framtiden. Om det inte är så att han fått det här som en del av löneförmån för sin tid i Galaxy som har samma ägare som deläger Hammarby.

Fotboll är mycket känslor för så många.
Fansen ser det inte riktigt som att spelarna bara gör sitt jobb. De ska leva för klubben på samma sätt som fansen. Att det inte riktigt stämmer har nog en del svårt att ta in.
För spelarna är det ett jobb, för fansen är det ett liv i mångt och mycket.
Att tala om för någon hur mycket eller lite de kan, kommer eller borde känna för något som de brinner för, det går helt enkelt inte.
Det går heller inte att förutse reaktioner från de som brinner så oerhört.
Att ens försöka är dömt att misslyckas. Ingen kan sätta sig in i någon annans känslor eller hur de ska reagera.

Man borde inte ha rest en staty över en levande person. Än mindre en som är så pass enskilt inriktad på sig själv (som de allra flesta är), inte på vad omgivningen tycker och tänker.
Det är inte fel av Zlatan att göra så, det är fel av omgivningen att förvänta sig något annat. Man tänker på sig själv, det är normalt och mänskligt.
Att dömas för det är också mänskligt men inte rättvist.
Statyn bör nog flyttas från Malmö. Antingen till Solna utanför landslagsarenan som representant för landslaget istället. Eller ställ undan den någonstans tills alla känslor svalnat och det går att “se” vart den kommer få stå orörd. Alternativt, ställ den i Rosengård, där är de nog fortfarande stolta över ortens son på ett annat sätt än Malmö i stort och Malmö FFs fans i synnerhet.

Bilden lånad från Skånesport och artikeln:
https://skanesport.se/2020/01/05/zlatan-statyn-avsagad-och-valt/

This entry was posted in Fotboll, Sport, Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Zlatan statyn väcker känslor

  1. Nathalie says:

    Är inte det minst insatt i sport överhuvudtaget. Men håller med dig om att man inte reser en staty för en levande person. Och om det ska vara en idrottsprofil så röstar jag på Gunde Svan istället, känns som han gjort mer för Sverige än vad Zlatan gjort 👍

    • admin says:

      Sant, så svårt med levande personer då de kan ändra sin bild av sig själva för allmänheten. Haha, ja Gunde Svan vore nog ett säkrare kort göra staty av. Helt klart.

Leave a Reply