Bakslag igen

Efter den fina insatsen senast var det återigen drag på läktarna när Hammarby spelade.
Det fanns hopp om en bra insats och första målet på nya arenan.
Och en seger som kanske kanske kanske skulle ge en chans att utmana just motståndarna Falkenberg om tredjeplatsen i tabellen.

Det blev ungefär tvärtom. Spelet såg återigen väldigt stillastående ut.
Långa stunder var det bara pass i sidled, ingen rörelse och ingen vilja på för många fötter.
Jag får upprepa det jag sagt förut.
Nahir Besara har säkert kapacitet, han skulle inte ha det ryktet han har annars och inte ha kommit till den här nivån.
Men för tusan. karln vågar inte göra något rätt. Han går aldrig på skott, trots att ingen kommer löpande och han har bra läge. Han slår aldrig passningar framåt och han tappar väldigt mycket boll för att han är osäker.
Han har absolut inget självförtroende och det blev nog inte bättre när han buades ut vid sitt byte. Det är synd om killen, men det är också till stor del hans fel att det går som det går för Hammarby.
Mycket av spelet verkar som det ska gå genom honom och där stannar det upp. När Besara var förkyld senaste matchen mot Örebro och ersattes av Tranberg så var det oerhört mycket mer fart och framåt i Hammarby. Nu var Tranberg sjuk, men frågan är om han fått starta ändå, Besara verkar åtnjuta gränslöst förtroende trots plattmatch efter plattmatch.

Billy Berntsson har heller inte varit bra de senaste matcherna. Vad han lyckats göra för att förpassa Timisela till bänken är jag nyfiken på. Dock var det inte hans fel att Hammarby förlorade dagens match. Det var ett överlag tafatt försvarsspel.
Tappade markeringar som gjorde att Falkenbergarna kunde stå omarkerade och ensamma i straffområdet och bara lägga in bollen. Att få stå själv och lobba in bollen från inifrån straffområdet, det är inte okej om man spelar i näst högsta serien.

Dennerby som fick min respekt sist med bytet Schlebrügge på topp tappade den helt idag när först laguppställningen var utan forwards, istället var det två mittfältare som skulle gå forwards. Problemet är att den ena är speluppläggare Kennedy och den andra är energiknippet Lallet. Båda behövs på andra positioner: Kennedy ska spela fram forwards från mittfältsposition i mitten medan Lallet brukar skapa öppningar för passningar in i straffområdet när han springer på sin kantposition.
När de båda egentligen förväntas vara i straffområdet som forwards finns det ingen som riktigt tar över deras originaluppgifter. Kontentan blir att det antingen inte finns någon som slår passningarna till anfallarna eller att det inte finns någon som kan ta emot passningarna från Lallet och Kennedy.

När sedan Dennerby alldeles för sent, det vill säga efter 0-2 målet sätter in Schlebrügge för att, som jag trodde i alla fall, se till att ha någon på topp som kan ta hand om de höga långbollarna som slås. Då blir det istället ett rent backbyte. Samma som i Örebro, Theorin ut. Men med den stora skillnaden att Schlebrügge den här gången går ner och tar Teorins plats som mittback. Vem tusan gör ett försvarsbyte när man ligger under och måste göra mål? Tydligen Hammarbys Tomas Dennerby.
Absolut inget givande drag, varken på plan eller för resultatet.

Det var ingen trevlig stämning efter slutsignal.
Säsongen är återigen körd för Hammarby och någon måste bli syndabock.
Sportchefen ligger nära till hands då han varit så nöjd med “panik” forwardsvärvningarna där en inte gjort mycket vettigt även om jag gillar hans attityd, Luke Rodgers, och den andra visade lovande takter den halvlek han spelat men sedan varit skadad i vad som skulle varit en vecka och som nu är uppe i en och en halv månad, Andreas Haddad.
Dock håller jag med om att värvningen av Haddad på många sätt var bra, han är exakt den spelartyp Hammarby saknar, lång och stark forward som kan förvalta de långa, höga bollar som varit anfallsvapnet denna säsong.
Men han är en glaslirare. Hur smart den kille var som på träning valde att tacka just Haddads hälsena så hårt, det kan man ju fundera över… Med hans historia borde han nästan ha en väst på träning som säger att han inte får tacklas alls.

Nu återstår att försöka rädda säsongen.
Undvika bottenstriden.
Börja bygga för nästa år.
Se till att rensa i spelartruppen samt
Fixa ordentliga värvningar som kompletterar de bra spelare som finns.

Jag tycker för övrigt oerhört synd om Christoper Lallet.
Killen har Hammarby-hjärta. Han springer från första till sista sekund och ger alltid allt.
Det måste vara fruktansvärt att bli så utbuad efter slutsignal då.
Hans ansikte och kroppsspråk gör ont i mig att se.
Så snälla resten av Hammarbys spelare och Dennerby.
Ni kan väl ta och inspireras av Lallet, och kämpa som han gör.
Låna lite av hans iställning.
För då tror jag hösten kan bli trevligare för fansen.

Om nån bara tar bort den mentala spärren som målbristen på Tele 2 arena verkar ha skapat.

Hammarby med fart

Trots att fans alltid låter optimistiska var det svårt att tro på seger mot Örebro på bortaplan, de hade inte ens tappat poäng på Behrn arena tidigare denna säsong.
Och nej, vinst blev det inte för Hammarby men en poäng blev det. För mig en poäng med mersmak, trots att utvisningen gjorde att matchbilden ändrades mer än den troligen skulle gjort annars.

Dennerby hade tvingats till en förändring som jag välkomnade. Besara var förkyld och startade inte. Enligt mig har Besara varit stoppklossen hela säsongen med dåligt självförtroende och dåliga avslut samt väldigt mycket sidleds- och tillbakapassningar.

Nu var det mycket fart på Hammarbys mittfältsspel även om Örebro hade mycket boll. Lallet ser alltid till att det är rörelser bland spelarna. Han står aldrig still och det ger medspelarna viktiga alternativ. Dock är det som mittfältare han ska spela, inte som forward som den officiella laguppställningen sa, de facto på planen så var det dock Kennedy som var Sundins kollega på topp.

Det såg lovande ut. Passningarna gick framåt, spelet ville framåt för Hammarby även om Örebro var väldigt stabila, deras ledningsmål var lite turligt med en styrning men inte oförtjänt. Efter utvisningen jagade Hammarby kvittering och med tio minuter kvar kom draget som gör att Dennerby har mitt gillande.
Han byter ut Theorin och sätter in von Schlebrügge, på topp.

Ner på trebackslinje och upp med en riktigt stark huvudspelare på topp, precis det som Hammarby saknar och det som skulle in när Andreas Haddad införskaffades.
Och det blev en klar skillnad. Schlebrügge vann många nickdueller, offrade sig hela tiden och försökte vara överallt på offensiv planhalva.
Därför var det inte helt oväntat han som forcerade in kvitteringen, även om det inte var på nick.

Utan utmärkte Oscar Jansson i målet hade nog Örebro fått inkassera sin första förlust på Behrn arena för i år. Jansson visade varför han blev matchens lirare för Ösk genom några väldigt bra räddningar de sista minuterna. Innan dess tyckte jag han hade några mer tveksamma ingripanden men de sista minuterna gjorde han näst intill omöjliga räddningar när Hammarby pressade genom bland annat Sundin, Lallet och Schlebrügge.
Allra sista skottet i matchen hade kunnat avgöra den till bortalagets favör om Mattias Adelstam inte bestämt sig för att ta i allt vad han hade på det smarta inlägget från högerkanten. Bollen gick över och domaren blåste av.

En poäng till vardera laget. En poäng som tog Örebro till serieledning och som cementerade Hammarby borta från toppskiktet. Den teoretiska möjligheten till avancemang finns kvar men den praktiska tror jag försvann redan för flera omgångar sedan. En riktig målskytt har saknats och saknas fortfarande i Hammarby.

Chelsea inför säsongen 2013-14

Så var det dags, äntligen säger nog många.I helgen börjar Premier League säsongen.

Hur tror jag den kommer sluta.
Lär inte bli någon större skillnad. Troligen slåss samma lag i toppen som de gjort de senaste åren. Manchester lagen lär vara med i toppen, City har handlat bra och för United gäller det att Moyes klarar pressen och får spelarna att dra åt samma håll.
Samt att han får ordning på Rooney om han blir kvar.

Chelsea har handlat smart men jag tycker de handlat lite för oerfaret.
OCH, de saknar en target forward. Sedan Drogba flyttade har det saknats en tank i straffområdet. En som är stark nog att ta ner bollen, kunna hålla i den och sedan avsluta eller passa en medspelare.
Lukaku sägs vara den target forwarden, och ja, det kan han bli, han har absolut kapaciteten och talangen.
Men, inte än. Han var inhoppare under våren för West Brom och där gjorde han succé.
Den stora skillnaden är att där får han tid, han får misslyckas några gånger.
Börjar han spela i Chelsea så får han inte misslyckas, det får inte ta 3-4 matcher innan han kommer igång och börjar göra mål. Den lyxen finns inte i storlagen.

Där är det bara att gå in och prestera på en gång om du vill ha en startplats.
Så det kanske vore bra låna ut honom en säsong till, eller om han nöjer sig med att vara inhoppare. Dock har Chelsea fortsatt ingen targetforward och det kommer bli ett problem under säsongen tror jag.
Om Torres fortsätter sin utveckling han ändå fått till i London-klubben så kan det bli en bra målskörd men det räcker inte med en som gör mål. Fler måste kliva fram, Mata gjorde det bra förra året men är inte forward.
Det återstår att se hur Mourinho tänker sig säsongen.
Första svaret kommer på söndag i matchen mot Hull.

Arsenal tror jag kommer ligga som de gjort de senaste åren.
De handlar för lite och saknar riktig tyngd framåt alltjämt.
De säljer sina bästa utan att ersätta dem med likvärdigt, stor cred till att alltid ta fram ungdomar men inte vinner man några titlar på det sättet.