Tränarkarusellen fortsätter

Så har Hammarby bytt tränare igen.
Inte direkt oväntat men jag är inte säker på att det är rätt heller.
VIsst, resultaten är inte okej men det spelarmaterialet.
Men det är ju inte så att det är Berhalter som missat att göra mål på alla öppna lägen.
Det är inte heller hans ersättare Dennerby som kan gå in och göra målen.

Det är Sundin, Schuler, Adelstam och kanske framförallt Haddad som ska göra målen.
Värvningen av Haddad tror jag kan bli avgörande för en framgångsrik höst.
Han är den target spelare som Hammarby saknat framåt. Den som kan ta ner en boll i straffområdet och vinna duellen och göra mål där. Vinna nickdueller mot mittbackar.
Om han håller ihop, det är ett ganska stort OM i hans fall.
Men gör han det kan det bli en trevlig Hammarby höst.

Däremot tror jag att han hade kunnat bli framgångsrik även under Berhalter. Haddad har varit i laget för kort tid för att kunna utvärderas och Berhalter fick inte tid att spela in honom. Se om Dennerby kan se till att lösa upp knutarna som finns offensivt, se till att laget vågar göra mål. För chanserna finns men något annat saknas.

Tåget till Allsvenskan har nog gått även om det “bara” är nio poäng till kvalplatsen uppåt.
Men det är viktigt att börja göra mål.
Fast en bra höst förra året hjälpte inte när denna säsong började.
Kennedy pratar om nytändning.
Måndag blir första testet för att se om det stämmer.
Tre poäng mot Örgryte är ett första steg mot en beröm effekt av ett tränarbyte.
MEN, kan en Dennerby-effekt räcka för att hinna ikapp lagen ovanför som har de attraktiva platserna till Allsvenskan och kvalplatsen.

Det ska i alla fall bli intressant att se hur laget påverkas och vilka förändringar han väljer att göra på olika positioner.
Dock får jag säga att jag tycker Berhalter verkar vara en bra tränare, bra på att uttrycka sig till fans och media. Men något gick fel någonstans. Bättre lycka nästa gång.

Dopningen knäcker friidrotten

Det var en riktigt svart dag när jag läste att både Tyson Gay och Asafa Powell åkt fast för dopning. Att Veronica Campbell-Brown och nu också Sherone Simpson också fast gör det bara ännu värre. Två namn är inte offentliggjorda men de som blivit kända är illa nog.

Friidrotten har klarat många smällar, från Ben Johnson 1988 till Tim Montgomery och Marion Jones. Den kommer klara de här smällarna också även om VM i augusti har tappat mycket av sitt intresse när Gay inte ska vara med.
Vad jag inte tror friidrotten skulle klara är om den största också är dopad, om det visar sig att Usain Bolt tar otillåtna medel. Den smällen skulle kräva lång återhämtning.

Förtroendet för friidrotten verkar inte alltid påverka intresset. Man tittar trots att man inte tror att utövarna är rena. Kan förklara en del svaga svenska placeringar med att vi i Sverige inte dopar oss och därför inte kan mäta oss med de bästa.
Det tycker jag är lite skenheligt.
Visst, dopning kanske inte är lika utbrett i Sverige som det verkar vara i andra länder.
Men att säga stensäkert att inga svenska idrottare idag är dopade, medan man säger att alla andra länder använder otillåtna preparat, det har jag svårt att tro på.

Skulle den svenska moralen, etiken och samhällstänkandet vara så mycket starkare i Sverige än i Norge eller Schweiz? Knappast. Tar vi för givet att andra länder dopar sig så tror jag nog att vi får ta och tänka en gång till innan vi garanterar att inga svenska idrottare är dopade. Det har ju förekommit förut, flera gånger, med dopningsskandaler i Sverige.
Linda Haglund är en som fått sota länge för sitt “misstag”. Hockeymålvakten Robin Rahm för några år sedan är ett annat exempel.

Jag tror att om andra länder har stjärnor som dopar sig, då finns nog dopningen i Sverige också. Kanske inte på samma sätt men nog lär det finnas idrottare även i Sverige som försöker sig på genvägar till framgång.

Jag hoppas naturligtvis att jag har fel, att inga svenskar är dopade.
Att vi i det här landet når framgångar på rätt sätt, på ett rent sätt.
Jag hoppas också att Usain Bolt inte är det, det skulle förstöra så oerhört mycket för friidrotten.
Jag har länge gillat Powell, hållt tummarna för honom i mästerskap eftersom hans nerver inte verkar ha hållit, nu är det bara svart, det är tragiskt och tråkigt.
Jag hoppas att straffen skärps, beroende på medel och avsikt tycker jag precis som Robert Kronberg att straffen kan vara på livstid, stäng av dem för evigt från att tävla.
Men se till att straffen drabbar agenter också, många gånger tror jag det är agenterna som får idrottarna att ta otillåtna medel för att hävda sig bättre och då tjäna in mer pengar.

Att misstankarna nu riktas allt skarpare mot Bolt är inte så konstigt, om alla som är i närheten av hans tider och nästan kan utmana honom visar sig ha tagit otillåten hjälp för att lyckas, då börjar det bli svårt att tro att Bolt är ren. Men jag hoppas verkligen att han tränar bra och har sån talang och att det är det som gör att han springer så fort.
Inte att han äter “rätt” otillåten substans för att springa fort utan att åka fast.
Jag hoppas det, men om jag tror det, ja det är mer tveksamt.

Hammarby våren 2013

Det är inte direkt så att man tänker på ett blivande allsvenskt lag när man ser Hammarby spela i årets superetta. Långa stunder ser det mera ut som om laget hör hemma i Division ett än i Allsvenskan.

Vad det beror på kan vara svårt att ringa in men jag tänkte göra ett försök.
Det verkar som att många spelare saknar självförtroende, det blir inga mål.
Ändå har det värvats dokumenterat bra målskyttar som Erik Sundin och Mattias Adelstam.
Att Schuler inte gör så mycket mål var mer väntat även om han borde ha vant sig vid Sverige nu, det tog Charlie Davies ett år cirka men sedan producerade han riktigt bra å andra sidan.

Sundin borde göra mål, likaså Adelstam för det är inte chanserna som saknas, det är skärpan. Men den som fått flest chanser har varit det omskrivna nyförvärvet Nahir Besara. Och han har inte svarat upp till de förväntningar många hade på honom, visst, det går att se att killen har talang. Ibland.
Ibland ser det istället ut som att han undrar vad det där runda rullande gör framför fötterna på honom. Hans skott från riktigt bra lägen är så lösa att de tyder på extremt dåligt självförtroende. Jag trodde att det skulle lossna när han tråcklade in ett mål med lite tur.
Men icke, han spelar för defensivt, hellre bollen bakåt eller i sidled än söker en offensiv bollväg mot forwards.

Kennedy fortsätter producera men att ett helt lag är beroende av en spelar, det är inte optimalt. Det behövs att fler kliver fram. Castro-Tello har gjort det bra de inhopp han gjort i år, jag vågar dock inte tro det kommer fortsätta med tanke på hur han varit förr om åren.
Någon vars spelstil borde passa det spel som Hammarby visar upp är Sinan Ayranci men han är förpassad till bänken utan någon förklaring till allmänheten.

Med tanke på långbollarna som slås och den mängd hörnor laget haft vore en luftvinnare något att verkligen eftersträva. Det har verkligen saknats, tror inte Hammarby vunnit en duell i offensivt straffområde på en hörna i år, det är verkligen inte godkänt.

Att Von Schlebrügge gick sönder tidigt var inte något som man räknade med, han skulle vara en av ledargestalterna. Dock tycker jag Guldborg-Christiansen och Theorin fyller mittbacksplatserna bra, fast Max är bättre på offensiva hörnor och det märktes snabbt i comebacken då han var nära att nicka en boll i nät.

Spelet går många gånger i stå, mycket spel på mittplan, blandat med att spela bakåt, det verkar inte som att någon vill ta ett offensivt ansvar med undantag för Kennedy och Lallet.
Det måste bli mer Go, mer vilja och mer mod i Hammarby om det ens ska finnas en teoretisk chans att ta sig upp till fotbollens finrum om någon månad.
Chansen finns än. Absolut. Men då måste det börja göras mål.
Bakåt är Hopf fortfarande väldigt svår att överlista.
Men gör man inte mål så hjälper det inte att man inte släpper in några heller.

Det räcker inte med oavgjort, matcherna måste vinnas för att klättra i tabellen.
En riktig targetforward som producerar direkt står högst på önskelistan till premiären på Tele 2 Arena. Samt självförtroende till Nahir Besara, annars bör han inte få spela från start. Han sänker resten av laget när han spelar sidled varje gång, motståndarna hinner samla sig och kan stoppa alla anfallsförsök.