Hammarby inför säsongen 2013

Inför säsongen är förväntningarna som störst men också som minst.
Man vet inte alls vad man kan vänta sig, det går inte att dra några större växlar av en försäsong.
Det är när den riktiga säsongen sparkar igång som det gäller att prestera.

För Hammarby har den här försäsongen varit näst intill katastrofal.
De spelare man väntar sig minst av är de som gjort mål, de som enligt vissa tidningar inte ens är med i truppen.
Fast det beror nog mest på tidningarnas ignorans att kolla upp rykten de själva skrivit grunden till.

Att det är en bra trupp på papperet tvivlar väl ingen på. Den är helt klart bland de bättre i Superettan. Hoph i mål håller allsvensk klass även om han gör misstag men de har blivit färre med åren.
Backlinjen är stabil, framförallt i mitten med Guldborg och Max eller Theorin, blir intressant vilka två som välja från start om alla är hela.
Kanterna i backlinjen är lite mer osäkra även om jag fick ett bra intryck av Timisela i genrepet, Figueroa på andra kanten springer konstant men är inte alltid den jag litar mest på i defensiven.
Och den klarar bristen på alternativ där är lite skrämmande.

Mittfältet måste anses bra med Kennedy i spetsen, han håller en klass klart bättre än Superettan, gäller bara att han kan visa det och får lite hjälp från sina kollegor så det verkligen ger maximal utdelning.
Defensivt får vi se vem som ska ersätta Dahl, Bojassean är inte kvar som alternativ. Ledgewood kan göra det och han är hård nog men brukar också gå lite mer offensivt en hel del.
Sällskap får han nog av Baggio Husidic som gör det bra men jag har inte förtroende nog för honom än. Lite för ojämn.
På kanterna har vi nästan överflöd nu med Christoffer Karlsson på ena och ofta Kennedy på andra men med frihet. Lallet som jag personligen gillar skarpt hoppas jag kommer få spela då han är farlig framåt med speed, utmaningar och bra inlägg samt energi som aldrig tar slut. Mikael Rynell och Nahir Besara är också bra alternativ där den sistnämnda har en obestridlig talang men får se hur han klarar pressen att leverera i Bajen.

Anfallet är det enda som har lite ålder med Erik Sundin och Mattias Adelstam, dock är det två klasspelare som jag tycker kompletterar varandra bra.
Möjligen skulle det behövas någon med mer längd för att ta ner bollarna i straffområden, ungefär den roll som Drogba och Zlatan har i sina klubbar.
Att backa upp anfallets grundduo finns Castro-Tello, den eviga talangen som aldrig blommar ut. Han gör kanoninsatser i vissa matcher men de varar oftast bara några minuter, sedan slutar han kämpa totalt och blir osynlig.
Då gillar jag Schuler och Lindqvist mer, de springer, kämpar och hittar luckor på ett helt annat sätt.
Den sista spelaren i anfallet är Sinan Ayranci, spelaren som inte finns i Hammarby längre om man får tro tidningarna.
Han är lång och kraftfull och den spelare som skulle komplettera vårt anfall. Men något verkar fattas. Han har inte varit i närheten av den kapacitet som han visade innan skadan.
Får hoppas det kommer tillrätta med det den här säsongen, då kan det bli en kul säsong.

Men jag blir rätt när alla tippar att vi ska gå upp.
Det känns mer som tvärtom då.
På papperet ska vi absolut slåss om det.
Men det gäller också att laget klarar omställningen till att spela sina hemmamatcher på konstgräs när det blir flytt till Nya Söderstadion, Tele 2 Arena.